Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-263

Den Haag, 28 november 2003

Financiën consulteert sector over wetsvoorstel toezicht jaarverslaggeving

Het ministerie van Financiën heeft een concept-wetsvoorstel gepubliceerd waarmee het toezicht op de jaarverslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen wordt geregeld. Dit toezicht moet bijdragen aan een verder herstel van het vertrouwen op de financiële markten. In het wetsvoorstel krijgt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de bevoegdheid jaarrekeningen te toetsen aan geldende regelgeving en op te treden als er twijfels zijn over de toepassing van die regels. Het wetsvoorstel is opgesteld samen met het ministerie van Justitie. De beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2005.

In de huidige regelgeving m.b.t. jaarrekeningen ontbreekt een mechanisme om op systematische wijze tekortkomingen in de financiële verslaggeving op te sporen. Ook kent de huidige procedure een hoge drempel voor een individuele belegger om een procedure tot herziening van de financiële verslaggeving te starten, met name door de hoge kosten.

Daarom krijgt de AFM de bevoegdheid om een procedure bij de Ondernemingskamer te starten als de financiële verslaggeving naar het oordeel van de AFM niet in overeenstemming is met de daarvoor geldende voorschriften. Vanaf 2005 zijn dat de International Accounting Standards (IAS).

Daarnaast worden in het wetsvoorstel aanpassingen voorgesteld in de huidige jaarrekeningprocedure.

Met het wetsvoorstel zal ook de positie van de accountant ten opzichte van het bestuur van de onderneming worden versterkt doordat de AFM fungeert als een stok achter de deur.

De AFM zal niet het werk van de accountant overdoen. Evenmin zal de AFM toetsen of de door een vennootschap gepresenteerde verslaggeving een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid. Dat is en blijft de verantwoordelijkheid van de accountant en natuurlijk de betreffende onderneming.

Het conceptwetsvoorstel is gepubliceerd op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/consultatiejaarverslaggeving