Ministerie van Defensie


---


---

Nieuw luchtverdedigingssysteem marine getest

27-11-2003

Persbericht Ministerie van Defensie DV/PB089

Het Luchtverdedigings- en Commando Fregat (LCF) Hr.Ms. De Zeven Provinciën heeft op 26 en 27 november met succes zijn eerste daadwerkelijke proeflanceringen met het nieuwe
luchtverdedigingssysteem uitgevoerd. Samen met Duitsland is Nederland het eerste land ter wereld met een dergelijk systeem.

Hiermee is een begin gemaakt met het beproeven van de luchtverdedigingscapaciteit van het LCF. De raketten werden afgevuurd vanaf De Zeven Provinciën op onbemande inkomende doelen. De vuurdoop vond plaats nabij Madeira in samenwerking met Hr.Ms. Van Speijk en een Orion. Het eerste LCF zal in 2005 operationeel kunnen worden ingezet.

Met deze lanceringen is voor de eerste maal de technische werking van dit luchtverdedigingssysteem volledig aangetoond. Het ging hierbij om het testen van een nieuw geleidingsprincipe met behulp van de mulitifunctieradar APAR (Active Phased Array Radar) en daarvoor aangepaste raketten. Het systeem is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de Koninklijke Marine, de Duitse- en de Canadese marine. Ook de Amerikaanse marine was hierbij betrokken, alsmede diverse defensie gerelateerde industrieën en onderzoeksinstituten in deze landen. Thales Naval Nederland treedt hierbij op als hoofdaannemer. Door verregaande integratie van sensoren en wapens heeft het systeem een zeer korte reactietijd, waardoor vlootverbanden of andere objecten op zowel open water als in kustwateren effectief beschermd kunnen worden tegen moderne luchtdreiging.

Gerelateerde pagina's
* Luchtverdedigings- en Commandofregatten