Partij van de Arbeid




Den Haag, 28 november 2003



Vragen van de leden Douma en Stuurman (PvdA) aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid



1. Klopt het, dat u op dinsdag 25 november overleg heeft gevoerd met de voorzitters van bonden en werkgevers in de metaalindustrie en dat tijdens dat overleg duidelijk werd dat de onderhandelingen over een arboconvenant in de metaalindustrie zijn mislukt en beëindigd?



2. Als het in een branche niet mogelijk is om een arboconvenant af te sluiten, wat is dan het beleid van de overheid om deze arbeidsrisico's te verminderen, aangezien het beleid rond arboconvenanten het belangrijkste instrument van de overheid is in de afgelopen kabinetsperiodes om te streven naar preventie van arbeidsrisico's en vermindering van ziekteverzuim?



3. Bent u van mening, dat het onderzoek naar de stand der techniek voor de verschillende arbeidsrisico's het mogelijk maakt om beleidsregels te formuleren die het voor werkgevers en werknemers in de sector het mogelijk maakt praktische maatregelen te treffen?



4. Bent u van mening, dat de bijdrage van sociale partners aan de arboconvenanten een volstrekt vrijblijvende aangelegenheid is waar partijen niet op hun verantwoordelijkheid hoeven te worden aangesproken?



5. Op welke termijn laat u uiterlijk aan de Kamer weten of en, zo ja, welk beleid er door de regering gevoerd zal worden, nu sociale partners in gebreke blijven bij het overeenkomen van een arboconvenant?