Partij van de Arbeid



PERSBERICHT



Den Haag, 28 november 2003


De PvdA investeert in gesubsidieerde arbeid


De PvdA maakt zich hard voor het behoud van gesubsidieerde arbeid. Het levert banen op voor mensen die op de gewone arbeidsmarkt niet aan de slag komen. De banen leveren daarnaast een onmisbare bijdrage aan de publieke dienstverlening. Zonder deze banen zouden er minder straatvegers, conducteurs, klassenassistenten, hulpen in de kinderopvang, speeltuinbeheerders en ouderenverzorgers zijn. Tevens zullen diverse culturele instellingen en vrijwilligers- en sportorganisaties verdwijnen als het mes wordt gezet in gesubsidieerd werk. Het kabinet breekt de gesubsidieerde arbeid af, de PvdA wil juist investeren.


De PvdA blijft zich verzetten tegen de bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid. Bij de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet de PvdA daarom in op:


Behoud en doorstroom van ID- en WIW-banen. De PvdA houdt het kabinet aan de belofte dat 10.000 ID-ers in 2003 kunnen doorstromen naar een reguliere baan. Mocht dit niet lukken, dan moet het hiervoor bestemde geld in 2004 gereserveerd blijven.
Geen gedwongen ontslagen onder ID- en WIW-ers. Het kabinet moet risico's van gedwongen ontslagen in kaart brengen, en ontslag op alle mogelijke manieren bestrijden.
Er moet een fiscale loonkostensubsidie geĂŻntroduceerd worden om arbeid aan de onderkant voor werkgevers aantrekkelijk te maken. Het kabinet Balkenende heeft de loonkostensubsidies (SPAK en VLW) afgeschaft. De PvdA pleit voor een nieuwe tijdelijke loonkostenregeling voor maximaal 1,5 jaar. Recentelijk heeft ook de commissie Kok, die de Europese Commissie over het Europees werkgelegenheidsbeleid adviseert, voor loonkostensubsidies gepleit.
Sociale werkplaatsen komen door afschaffing van fiscale regelingen als de SPAK in grote problemen. Veel arbeidsgehandicapten zijn op deze voorzieningen aangewezen om te participeren op de arbeidsmarkt. De regering bezuinigt in 2004, 40 miljoen euro. De wachtlijst zal daardoor toenemen tot zo'n 9000 personen. De PvdA vindt dat onacceptabel en stelt daarom voor deze bezuinigingen terug te draaien.
De PvdA vraagt de minister naar andere landen te kijken voor alternatieve oplossingen. Met name de 'mini-jobs' uit Duitsland, waarover minder belasting hoeft te worden afgedragen, bieden een interessant perspectief.
Er zal altijd een vorm van gesubsidieerde arbeid nodig blijven. Er is een groep mensen die te goed is voor de sociale werkplaatsen, maar te slecht voor de reguliere arbeidsmarkt. Voor de sociale werkplaatsen worden ze afgewezen, op de reguliere arbeidsmarkt hebben ze geen kans. Om doorstroming zoveel mogelijk te bevorderen wil de PvdA de onderste loonschalen in cao's openstellen voor moeilijk bemiddelbare en langdurig werklozen. Dit vergroot de mogelijkheden tot doorstroom en maakt het, zeker met een fiscale loonkostenregeling, voor werkgevers aantrekkelijk deze groep een kans een bieden.