AutoRai

28-11-2003

GM exporteert in 2004 en 2005 voor 1,3 miljard dollar naar China

General Motors exporteert in 2004 en 2005 duizenden Cadillacs, Buicks en andere GM-voertuigen naar China. De geschatte totale waarde van deze voertuigen bedraagt 1,3 miljard dollar. De export behelst zowel complete voertuigen als kits voor assemblage.

De Chinese Vice Minister of Commerce, Ma Xiuhong, maakte samen met CEO Rick Wagoner en andere GM-executives, de overeenkomst bekend. Hiermee is GM China het eerste in China gevestigde autoconcern dat in China een importcontract heeft getekend.

Onder de 4.500 complete voertuigen die GM verwacht te exporteren naar China, bevinden zich de Cadillac CTS sedan, de luxe SRX, de XLR roadster en de volgende generatie van de luxe sedan STS.

Het autobezit in China neemt toe en daarmee ontluikt ook het luxe segment, aldus Wagoner. Wij denken dat dit de juiste tijd is om een luxe merk als Cadillac in China te introduceren. De overeenkomst geeft daarnaast aan hoe serieus onze intenties zijn om een grote speler te worden op de Chinese markt.

GM tekende bovendien twee overeenkomsten met haar joint-venture vlaggenschip in China: Shanghai General Motors. De eerste overeenkomst heeft betrekking op de verzorging van componenten en assemblage van zon 13.000 voertuigen. De waarde van deze overeenkomst is geraamd op zon 400 miljoen dollar. De Cadillac SRX en de CTS gaan geassembleerd worden in China; over andere modellen is nog niets bekendgemaakt. De tweede overeenkomst met Shanghai GM behelst de levering van componentenkits voor de Buick Regal Sedan en de op de Pontiac Montane gebaseerde luxe stationwagon Buick GL8, die in Shanghai geassembleerd blijft worden.

Daarnaast heeft GM overeenkomsten gesloten met verschillende Chinese importeurs, die ongeveer 1.000 complete GM-voertuigen gaan importeren in China. Welke autos hiertoe behoren is nog niet besloten.

GM is voornemens een nieuw, exclusief netwerk op te zetten in de belangrijkste Chinese steden voor de verkoop en service van Cadillac producten. De verkopen zijn gepland voor begin 2004.

General Motors Corporation, de grootste autofabrikant van de wereld, biedt werk aan 340.000 werknemers wereldwijd. GM is opgericht in 1908 en is sinds 1931 wereldwijd marktleider. GM fabriceert in 32 verschillende landen en de voertuigen worden in 190 landen verkocht. In 2002 verkocht GM meer dan 8,6 miljoen autos en vrachtautos: bijna 15 procent van de totale markt. GMs mondiale hoofdkantoor is gevestigd in het GM Renaissance Center in Detroit.