Gemeente Heeze-Leende


Douchegelegenheden gymzaal De Engelse Tuin en sportcentrum Pompenmaker nog niet volledig open

Proefmonsters hebben deze en vorige week uitgewezen dat de aanwezige legionellabacterie in de douchegelegenheden van gymzaal de Engelse Tuin en sportcentrum de Pompenmaker nog in een te hoge concentratie aanwezig is. De douches van beide accommodaties blijven voorlopig dus nog deels gesloten.

In Sportcentrum De Pompenmaker en gymzaal De Engelse Tuin is een aantal weken geleden een legionellabesmetting geconstateerd. Halverwege oktober zijn de douchegelegenheden van beide accommodaties dan ook deels gesloten. Uit proefmonsters genomen in gymzaal De Engelse Tuin is vorige week gebleken dat de bacterie nog in een te hoge concentratie aanwezig is. Na een chemische reiniging zijn wederom proefmonsters genomen waarvan de uitslag volgende week bekend zal zijn.

Ook de uitslag van de proefmonsters genomen in Sportcentrum De Pompenmaker wees uit dat de bacterie in een gedeelte van het sportcentrum nog in een te hoge concentratie aanwezig is. Het betreft hier het nieuwe gedeelte van het sportcentrum dat in een eerder stadium al is vrijgegeven. Dit gedeelte is nu dan ook afgesloten. De vier douchegelegenheden in het oude gedeelte zijn met ingang van heden weer opengesteld.

De gemeente heeft in beide accommodaties alle mogelijke maatregelen getroffen die nodig waren om de legionellabesmetting ongedaan te maken. Er zijn aanpassingen gedaan aan het leidingennetwerk (dit is al in een eerder stadium preventief gebeurd) om de kans op legionellabesmetting te minimaliseren. De leidingen zijn met behulp van geplaatste spoelmachines regelmatig automatisch gespoeld. Ten slotte zijn alle leidingen chemisch gereinigd. Helaas, blijken al deze (extra) maatregelen niet afdoende te zijn. De gemeente sluit momenteel met het bedrijf Hydroscope kort welke maatregelen er op korte termijn nog genomen kunnen worden om de besmettingen ongedaan te maken.

Bezoekers van beide sportgelegenheden ontvangen deze week een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wil de gemeente de bezoekers op de hoogte brengen van de aanpassingen die tot nu zijn aangebracht, de maatregelen die de gemeente nog zal nemen en de termijn waarbinnen de gelegenheden weer kunnen worden opengesteld. Bezoekers van beide sportaccommodaties kunnen met dringende vragen terecht bij de GGD Helmond, tel. 0492 584888.

De informatieavond vindt plaats op woensdag 3 december om 19.30 uur in Sportcentrum de Pompenmaker, Ten Borchwardplein 32 te Heeze.

Tijdens deze avond zullen de onderstaande personen een toelichting geven op de huidige stand van zaken en terugblikken op hetgeen de afgelopen weken is gebeurd:


- Mw. D. Kerkhofs-van Zwet, afdelingshoofd Welzijnszaken gemeente Heeze-Leende

- Dhr. G. van Zantvoort, adviseur Hydroscope
- Dhr. J. van Steeg, gezondheidsdeskundige GGD