Haagse Hogeschool

Persbericht, 27 november 2003

Havisten 2e fase presteren even goed als vwo-ers oude stijl

Vorig jaar werd sceptisch gereageerd op de uitkomsten van verschillende onderzoeken in het hbo naar de studieresultaten van de eerste grote lichting havisten die de tweede fase hadden gevolgd. Havisten uit de tweede fase presteerden namelijk beter dan de havisten oude stijl. Deze positieve geluiden werden afgedaan met de stelling dat er tussen de havisten geen zittenblijvers zaten, we zouden te maken hebben gehad met de neusjes van de zalm.

Net als vorig jaar komen de Haagse Hogeschool/Technische Hogeschool Rijswijk en Hogeschool Leiden als eerste hogescholen met actuele cijfers over de studieresultaten van de studenten uit het studiejaar 2002/2003. Uit deze cijfers blijkt dat de verbetering die vorig jaar was geconstateerd doorzet. Uit het onderzoek over 2001/2002 bleek dat de nieuwestijlers gemiddeld 31 studiepunten haalden van de 42 studiepunten die maximaal behaald kunnen worden in een jaar. Vier studiepunten meer dan de oudestijlers. Uit de recente cijfers blijkt dat deze verbetering doorzet. In het studiejaar 2002/2003 haalden de havisten van de tweede fase gemiddeld 33 studiepunten.

Dit jaar kunnen we ook voor het eerst de nieuwestijlers vwo vergelijken met de oudestijlers. Ook voor deze groep studenten geldt dat de nieuwe stijlers in het hbo beter preseteren dan oudestijlers. De nieuwestijlers vwo behaalden namelijk gemiddeld 38 studiepunten tegen 33 van de oudestijlers. Op basis van deze gegevens kan zelfs worden geconstateerd dat de havisten van de tweede fase dit jaar even goed hebben gepresteerd als de vwo-ers oude stijl.

Op de aansluitingsconferentie Reflecteren of irriteren die op donderdag 27 november aanstaande op de Haagse Hogeschool plaatsvindt, staan de studieresultaten en de aansluitingservaringen centraal van studenten die 2e fase onderwijs hebben gevolgd. Naast aandacht voor het onderzoek naar de studieresultaten worden ook de resultaten uit de hbo-instroommonitor 2003 gepresenteerd, een onderzoek naar de aansluitingservaringen van eerstejaars hbo. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat in het voortgezet onderwijs meer aandacht is voor vaardigheden als samenwerken en presenteren dan vorig jaar het geval was. Het bijhouden van portfolios en logboeken, een middel om beter te kunnen reflecteren, komt echter nog steeds niet goed uit de verf. De vraag hoe studenten de aansluiting beoordelen met betrekking tot de vaardigheid reflecteren wordt slechts door een kwart als goed beoordeeld. In het hbo is reflectie op de eigen en andermans werkwijze heel belangrijk.

Persbericht, 27 november 2003

Lector Informatiebeveiliging van start

Op 3 december om 15.30 uur houdt Dr. Marcel Spruit onder de titel Waardevol maakt kwetsbaar zijn intreerede als lector Informatiebeveiliging in de aula van de Haagse Hogeschool.

Dr. Marcel Spruit werd in september 2003 aangesteld als lector Informatiebeveiliging aan de Haagse Hogeschool/Technische Hogeschool Rijswijk en gaat zich bezighouden met de uitbouw van kennis over de beveiliging van netwerken en informatie. Verschillende rapporten waarschuwen over het grote kwalitatieve en kwantitatieve tekort aan netwerkdeskundigen. Aangezien de 24-uurs beschikbaarheid van elektronische transactiesystemen steeds meer als normaal beschouwd wordt, zal de vraag naar deze deskundigen alleen nog maar toenemen. Daarnaast blijkt dat de gebruikte technieken kwetsbaar zijn tegen kwaadwilligen. Regelmatig blijken grote organisaties niet over voldoende kennis of inzet te beschikken om hun systemen te beveiligen. De kennis over beveiliging van netwerken en informatie moet binnen de instelling verder uitgebouwd worden. De lector gaat leiding geven aan de Kenniskring Informatiebeveiliging. Deze kenniskring zal zich bezighouden met de technische, organisatorische en juridische aspecten van het beveiligen van netwerken en informatie. Voor meer informatie over deze en andere lectoren kunt u onze website bezoeken: www.hhs.nl/HaagseHogeschool/Lectoraten/index.xml

Persbericht, 13 november 2003