Gemeente Amersfoort

Piek in wegwerkzaamheden voorbij: Amersfoort timmert aan de weg

datum: 28 november 2003

Onder de noemer 'Amersfoort timmert aan de weg' werd in de afgelopen tien maanden bijna tien kilometer hoofdwegennet aangepakt. Met het openstellen van de Heiligenbergerweg, de Stadsring en binnenkort ook de Amsterdamseweg, is de piek in wegwerkzaamheden merkbaar voorbij.

Groot onderhoud aan wegen en noodzakelijke verkeerstechnische aanpassingen zorgden in 2003 voor een piek in wegwerkzaamheden in Amersfoort. Maar liefst tien kilometer hoofdweg ging op de schop. Daarnaast werd bijna 13 kilometer vrijliggend fietspad aangelegd en zijn belangrijke verbeteringen doorgevoerd ten behoeve van de doorstroom voor openbaar vervoer.

De grootste piek in werkzaamheden ontstond in mei toen bijna tegelijkertijd de Stadsring en de Amsterdamseweg op de schop gingen en het verkeer daar in plaats van vier nog maar twee rijstroken tot zijn beschikking had. Na de zomer ging het snel; het ene na het andere werk werd opgeleverd of opengesteld voor verkeer. Met de openstelling van de Stadsring afgelopen maandag, is er merkbaar meer ruimte gekomen op de wegen richting binnenstad.

Doel van al deze werken is om een overzichtelijke en veilige situatie op alle hoofdwegen richting stadscentrum te creëren. Nieuw en duurzaam straatmeubilair, energiezuinig verlichtingsmateriaal, moderne verkeerslichten en groen verhogen bovendien de sociale veiligheid en geven de wegen het aanzien dat past bij het vernieuwde centrum van Amersfoort: sober, ingetogen, duurzaam en doelmatig.

Winkelen zonder omweg
Een van de belangrijkste redenen om de individuele projecten onder de noemer 'Amersfoort timmert aan de weg' op elkaar af te stemmen en in planning te zetten, was de wens de binnenstad (de winkels en de parkeergarages) tijdens de werkzaamheden zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Aan die wens is tegemoetgekomen, al kon niet voorkomen worden dat er vaak vertraging ontstond op de wegen richting binnenstad. Met de decembermaand voor de boeg, zijn de meeste winkels echter weer vlot en veilig bereikbaar. Uiteraard is het toekomstige Eemplein (tussen Stadsring en Amsterdamseweg) nog een knelpunt van formaat. Bijgaand kaartje toont aan dat er voor die zijde van de stad voldoende alternatieve routes beschikbaar zijn om de binnenstad zonder veel vertraging te bereiken.

Communicatie tijdens de werkzaamheden
Tijdens de werkzaamheden zijn bewoners en betrokkenen in de directe omgeving vooraf en tussentijds geïnformeerd via bewonersbrieven. Via de gemeentelijke Stadsberichten en de lokale media werden alle anderen op de hoogte gebracht van de actuele stand van zaken in de stad.

Ondernemers hadden vooral baat bij de speciaal ontwikkelde site over het timmeren aan de weg (via www.amersfoort.nl). Met name het kaartmateriaal waarop de stremmingen en omleidingsroutes werden weergegeven, voorzagen in een grote behoefte. In de piekmaand mei werden er maar liefst 14.500 page views geteld en zijn er 3500 downloads gemaakt van kaarten waarop advies- en omleidingsroutes werden aangegeven.

Tekeningen van de werken in uitvoering waren telkens te zien bij Stadsinformatiewinkel De Observant. De Servicetelefoon van de gemeente, verbond mensen met vragen en klachten - voorzover mogelijk - direct door met de dienstdoende opzichter of directievoerder. Noodzakelijke aanpassingen konden zo snel worden doorgevoerd. Op de weg zelf werden verkeersdeelnemers ruim voor aanvang geattendeerd op de geplande werkzaamheden. Tijdens het werk werd het verkeer met borden ter plaatse omgeleid.

Zaterdag 13 december: festiviteiten rondom het Julianaplein In de omgeving van het Julianaplein (in de vierhoek Stadsring, Utrechtseweg, Kersenbaan en Arnhemseweg) staat op zaterdag 13 december tussen 11.00 en 16.00 uur een aantal festiviteiten op het programma. Met winkeliersvereniging 'Rondom het Julianaplein' als mede-organisator, wordt gevierd dat de piek in wegwerkzaamheden voorbij is. Belangstellenden kunnen met een paardentram een ritje maken door het gebied. Bij de haltes zijn allerlei winterse versnaperingen verkrijgbaar. Uiteraard is de kerstman ter plaatse. Er is een demonstratie van ijssculpturen (tegenover het postkantoor) en Bob de Bouwer komt het gebied bekijken vanaf het parkeerdek bij 'tottweeduizendzeven'. Diverse koren maken hun opwachting op het Julianaplein en op het terras van Amicitia laat de Manhattan Big Band van zich horen. Aankondigingen voor de festiviteiten en een overzicht van het volledige programma worden begin december via de lokale media bekend gemaakt