GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 28 november 2003 12:11
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Besteed meevaller bijstand aan ziektekosten minima

(28 november 2003)

De bezuinigingen in de zorg kosten minima veel geld. Dat moet worden gecompenseerd. Een meevaller van 79 miljoen euro op het bijstandsbudget kan daar een bijdrage aan leveren.

Minima moeten een compensatie krijgen voor het snoeien in de gezondheidszorg. Gemeenten moeten verplicht worden een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten voor alle bijstandsgerechtigden. Dat stelt Ineke van Gent in een een wijzigingsvoorstel op de SZW-begroting.

Door een meevaller uit 2003 door te schuiven naar 2004, kunnen gemeenten voorkomen dat minima voor enorme kosten komen te staan bij ziekte. Mensen op bijstandsniveau kunnen de kosten voor tandarts, medicijnen en fysiotherapie niet zelf betalen. Daarom stelt GroenLinks voor om een meevaller van ruim 79 miljoen euro in 2003 door te schuiven naar 2004. Gemeenten kunnen daarmee de gevolgen van de enorme bezuinigingen in de zorg voor deze groep verzachten.

Dat is hard nodig. In 2004 bezuinigt het kabinet in totaal 220 miljoen euro op de bijzondere bijstand. Minima moeten fors inleveren: geen kwijtschelding meer van lokale lasten, geen vervanging van een kapotte koelkast, wasmachine of bril. Daartegenover staan forse lastenverzwaringen, zoals een hogere huur, minder huursubsidie en een forse stijging van de medische kosten. Gemeenten kunnen dat gedeeltelijk opvangen door voor minima een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten. Zo komen zij niet voor onaanvaardbaar hoge kosten komen te staan als een tandarts, fysiotherapeut of medicijnen nodig hebben.

GroenLinks financiert dit voorstel door voor 2004 79 miljoen euro vrij te maken voor de bijzondere bijstand. Met dat budget kunnen gemeenten de aanvullende ziektekostenverzekering financieren. Zo kunnen zij een compensatie bieden voor de sterk stijgende ziektekosten in 2004. Het geld komt uit een meevaller in 2003. Er blijken dit jaar namelijk minder mensen in de bijstand te zitten dan het kabinet had geraamd. Daardoor is er binnen het bijstandsbudget ruim 79 miljoen euro overgebleven. GroenLinks stelt voor dit bedrag door te schuiven naar 2004.

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -