Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Aantal woninginbraken moet fors naar beneden

Het aantal woninginbraken in de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp, Slotervaart-Overtoomse Veld en de Baarsjes lag in 2002 ver boven de landelijke streefnorm. Woningen moeten daarom in 2004 veel veiliger worden. Dat heeft het laatste subdriehoekoverleg van District
6, tussen vertegenwoordigers van burgemeester, politie en justitie en de stadsdeelvoorzitters opgeleverd.

De betrokken stadsdelen hebben toegezegd extra geld ter beschikking te stellen voor de veiligheid van bestaande woningen én van nieuwbouw. Woningen moeten gaan voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Dat betekent dat ze niet alleen goed hang- en sluitwerk hebben, maar dat ook de ruimte er omheen veilig is, en goed verlicht is. Dat betekent soms dat straten en groenvoorzieningen anders ingedeeld moeten worden. Bij bestaande bouw kan dat lastig zijn, maar in de vernieuwingsgebieden kan al bij het maken van plannen rekening gehouden worden met de eisen die gesteld worden in het Keurmerk Veilig Wonen.

Robin de Bood, stadsdeelvoorzitter en voorzitter van de subdriehoek van district 6, is blij met deze afspraken. `Een inbraak is voor mensen een heel traumatische ervaring. Daarom moeten alle betrokkenen zich extra inspannen om het aantal woninginbraken omlaag te krijgen'.

Het hoogste risico
Ook aan woningcorporaties wordt gevraagd extra te investeren in de veiligheid en een samenwerkingsconvenant te ondertekenen. De betrokken partijen gaan in het eerste kwartaal van volgend jaar de woningen met het hoogste risico voor inbraak in kaart brengen. Daarna zullen woningen, die voor extra inbraakbeveiliging in aanmerking komen, worden aangepakt. Het aantal is natuurlijk afhankelijk van het beschikbare budget. Woningen die binnen een aantal jaren gesloopt of gerenoveerd worden, moeten aan een minimum beveiligingsnorm gaan voldoen

Terugbrengen naar landelijk niveau
De subdriehoek hoopt met de aanpak het aantal woninginbraken in District 6 structureel terug te brengen op tenminste het landelijke niveau. De landelijke streefnorm voor woninginbraak in stedelijke gebieden ligt op een aantal van 1.5 per 100 woningen op jaarbasis. In District 6 lag dit getal in 2002 aanmerkelijk hoger, gemiddeld op 1.9 per 100 woningen.