Ministerie van Buitenlandse Zaken

Akkoord bereikt over ontplofbare oorlogsresten

Vandaag is onder Nederlands voorzitterschap in Genève overeenstemming bereikt over het opruimen van niet-ontplofte bommen na afloop van oorlogshandelingen. Zo moeten landen die bij een gewapend conflict betrokken waren elkaar na afloop van de oorlogshandelingen vertellen waar ze munitie - - hebben gebruikt en hoe die is te herkennen. Dit geldt ook voor achtergebleven munitievoorraden. De betrokken landen moeten samenwerken bij de ruiming van de oorlogsresten. Ook is afgesproken, dat de landen gaan samenwerken bij de hulp aan slachtoffers en hun sociale rehabilitatie.

Het akkoord zal in de vorm van een protocol worden toegevoegd aan het Conventionele Wapens Verdrag, dat regels stelt aan het gebruik van bepaalde soorten wapens en munitie. Het akkoord is nodig omdat blindgangers (niet-ontplofte granaten, mortieren en de niet-ontplofte delen van clusterbommen alsmede onbeheerde achtergelaten munitievoorraden) in meer dan tachtig landen onder de burgerbevolking veel slachtoffers veroorzaken. Bovendien verhinderen deze zogenoemde 'ontplofbare oorlogsresten' de opbouw van een land na afloop van een conflict en bemoeilijken de terugkeer van vluchtelingen.

De aandacht voor ontplofbare oorlogsresten nam toe na afloop van het Kosovo-conflict. Nederland heeft vervolgens een ontwerp-verdrag opgesteld en met succes de afgelopen twee jaar de onderhandelingen in Genève voorgezeten. Dit is het eerste ontwapeningsverdrag dat sinds 1996 in Genève tot stand is gekomen. Aan de onderhandelingen deden negentig landen mee, waaronder de Verenigde Staten, Rusland en China. Het protocol zal in werking treden na ratificatie door de twintig bij het Conventionele Wapens Verdrag aangesloten partijen.

Voor landmijnen geldt het sinds 1997 bestaande Ottawa-verdrag. Dat verdrag bepaalt dat alle anti-personeelmijnen moeten worden opgeruimd. Het bleek echter dat in verschillende landen meer dan de helft van de 'mijnenslachtoffers' niet door landmijnen, maar door blindgangers wordt veroorzaakt. Blindgangers vallen niet onder het Ottawa-verdrag. Het nieuwe protocol voor ontplofbare oorlogsresten voorziet in die leemte.

Noot voor de redactie,