WINKELMAN EN VAN HESSEN

Boek 'Oncologie. Van onderzoek naar innovatieve geneeskunde.'

PERSBERICHT

Utrecht, 28 november 2003

Boek 'Oncologie. Van onderzoek naar innovatieve geneeskunde.' poogt positieve bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie ter verbetering van kankergeneeskunde

Indringende interviews met 10 vooraanstaande Nederlandse oncologische wetenschappers en clinici gebundeld in één boek

Volgend op de week van het geneesmiddel, op vrijdag 28 november, is tijdens het OncologieDebat van Novartis Oncology het boek .Oncologie. Van onderzoek naar innovatieve geneeskunde.. gepresenteerd. Het boek, dat tien indringende interviews met vooraanstaande Nederlandse wetenschappers en clinici op het gebied van de kankergeneeskunde bundelt, werd aangeboden aan de heer M. van der Struis RE RA, lid van het Dagelijks Bestuur van KWF Kankerbestrijding. In de behandeling van kanker is de afgelopen decennia grote vooruitgang geboekt. Deze vooruitgang is mede toe te schrijven aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. In het boek komt dan ook een groot aantal nieuwe, veelbelovende behandelingsstrategieën aan de orde. Maar, zoals blijkt uit de diverse interviews in het boek, hebben vrijwel alle clinici ook te kampen met dezelfde soort problemen die hen zorgen baren voor de toekomst als het gaat om innovatie op het gebied van kankergeneeskunde en daarmee de kwaliteit van behandeling van kankerpatiënten.

Knelpunten oncologisch onderzoek
De problemen waar Nederlandse wetenschappers en clinici op het gebied van kankergeneeskunde mee kampen, worden uitvoerig beschreven in het boek.
.Het klimaat om klinisch onderzoek naar nieuwe oncologische geneesmiddelen te doen in Nederland is de afgelopen jaren verslechterd door de toegenomen bureaucratische rompslomp., waarschuwt prof. dr. J. Verweij. Ook de zorg moet op een dusdanig peil blijven dat de patiënten optimaal kunnen profiteren van de nieuwe ontwikkelingen in de therapie bij kanker. .Innovatieve geneeskunde leidt alleen tot minder sterfte aan kanker als deze nieuwe vormen van behandeling met zorg kunnen worden uitgevoerd., aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, drs. A. van Bochove, die het voorwoord van het boek schreef.
De geïnterviewde wetenschappers en clinici benadrukken bovendien dat de financiële aspecten, die dagelijks onder druk staan, ook van grote invloed zijn op de toekomst van het oncologisch onderzoek.

OncologieDebat
Het boek .Oncologie. Van onderzoek naar innovatieve geneeskunde.. werd gepresenteerd tijdens het OncologieDebat van Novartis Oncology in Grand Hotel Karel V in Utrecht. De bijeenkomst werd ingeleid met een lezing door prof. dr. P Borst, hoogleraar en kankeronderzoeker van het Nederlands Kanker Instituut. Tijdens het debat hebben vier van de tien geïnterviewde wetenschappers uit het boek (prof. dr. G.H. Blijham, prof. dr. R. Pieters, dr. E.J.T. Rutgers en prof. dr. J. Verweij) één van hun opmerkelijke stellingen verdedigd. Zo luidde de stelling van prof. dr. Pieters bijvoorbeeld: .De beperkingen die er bestaan ten aanzien van het uitvoeren van fase I/II-onderzoek bij kinderen leiden tot het niet, of te laat, kunnen toepassen van specifieke, op moleculair-genetische afwijkingen gerichte behandelingen voor kinderen met kanker.. Het debat vond plaats onder leiding van Ferry Mingelen, de politieke anchorman van onder andere het tv-programma NOVA. Na het debat is het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan KWF Kankerbestrijding. Novartis heeft hiertoe besloten omdat deze organisatie met haar grote draagvlak binnen onze samenleving gezien kan worden als een vertegenwoordiging van de bevolking van ons land.

Novartis en wetenschappelijk onderzoek
Initiatiefnemer van zowel het OncologieDebat als van het boek .Oncologie. Van onderzoek naar innovatieve geneeskunde.., is het farmaceutische bedrijf Novartis. .We zijn er trots op dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan het feit dat de vooruitgang in de behandeling van kanker mede is toe te schrijven aan nieuwe geneesmiddelen. Echter om die vooruitgang te kunnen continueren, zal het klimaat om oncologisch onderzoek te kunnen doen in Nederland, verbeterd moeten worden. Bovendien zal de zorg voor de patiënten zodanig georganiseerd moeten zijn dat deze er optimaal van kunnen profiteren. We hopen dat dit boek hieraan een positieve bijdrage kan leveren., aldus Marinka Jollie, directeur van de business unit Transplantatie & Oncologie van Novartis.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (