FNV

Zimbabwe: weer golf van arrestaties

Tenminste 350 mensen zijn opgepakt in Zimbabwe om nationale protesten op 18 november te onderdrukken.

Daar waren meer dan 60 leden van de vakcentrale ZCTU bij, waaronder voorzitter Lovemore Matombo, vice-voorzitter Lucia Matibenga en algemeen secretaris Wellington Chibebe. Chibebe is van de anderen gescheiden en wordt in eenzame opsluiting vastgehouden. Dit meldt het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal heeft een protestbrief geschreven aan president Mugabe van Zimbabwe.

Tenminste 350 mensen zijn opgepakt in Zimbabwe om nationale protesten op 18 november te onderdrukken.

Daar waren meer dan 60 leden van de vakcentrale ZCTU bij, waaronder Lovemore Matombo, vice-voorzitter Lucia Matibenga en algemeen secretaris Wellington Chibebe. Chibebe is van de anderen gescheiden en wordt in eenzame opsluiting vastgehouden. Dit meldt het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal heeft een protestbrief geschreven aan president Mugabe van Zimbabwe

De dag van nationaal protest was uitgeroepen om aandacht te vragen voor de schendingen van mensen- en vakbondsrechten in het land, de stijgende kosten van levensonderhoud en hoge belastingen. De ZCTU steunde het protest.

De ZCTU had de politie geïnformeerd over het nationale protest. Met steun van de internationale vakbeweging heeft de ZCTU president Mugabe herinnerd aan de verplichting van zijn regering om legale vakbondsactiviteiten volledig te respecteren, conform ILO conventies door Zimbabwe geratificeerd.

In reactie op de arrestaties heeft de ZCTU opgeroepen tot een algemene staking op 20 en 21 november.

Iets meer dan een maand geleden vond al een golf van arrestaties van vakbondsleden plaats. Op 8 oktober jl. werden 165 vakbondsleden opgepakt, sommigen met geweld, tijdens een ZCTU-demonstratie. De ICFTU diende een klacht in bij de internationale arbeidsorganisatie ILO en heeft president Mugabe gemeld dat de informatie over de gebeurtenissen op 18 november toegevoegd zullen worden aan de klacht.

Meer over Zimbabwe

20 november 2003