Gemeente Breda

Persberichten

28-11-2003

Gemeente wil vestiging van smart-, grow- en belshops aan banden leggen

De gemeente gaat een onderzoek instellen naar de mogelijkheid om de vestiging van smart-, grow- en belshops aan banden te leggen. Deze winkels blijken nogal wat overlast te veroorzaken voor bewoners en winkeliers van met name de Haagdijk, Haagweg, Boschstraat en Ginnekenweg. Regulering van de vestiging van dit soort bedrijven past in het gemeentelijke beleid om het woon- en leefklimaat in de stad te verbeteren. Zo ziet de gemeente ook gericht toe op uitvoering van de regels en investeert de gemeente in de openbare ruimte.

Op dit moment zijn de mogelijkheden tot regulering beperkt. Is er sprake van drugshandel, dan kan een pand gesloten worden op basis van de Opiumwet. Is dat niet het geval en heeft het perceel de bestemming 'detailhandel' dan zijn de mogelijkheden beperkt. De gemeente onderzoekt nu of smart- en belshops in bestemmingsplannen als een aparte groep van detailhandel beschouwd kunnen worden. Op die manier kan vestiging aan een maximum worden gebonden. Ook wordt bekeken of regulering mogelijk is door middel van een leefmilieuverordening of een exploitatievergunningenstelstel op basis van de Algemene Plaatselijke verordening (APV).

Behalve voedingssupplementen en energiedrankjes verkopen smartshops ook genotsmiddelen, die een hallucinerende, rustgevende of stimulerende werking hebben. In growshops worden producten verkocht ten behoeve van de hennepteelt en belshops stellen telefoonlijnen beschikbaar. Soms gaat het om een ruimte waar alleen gebeld kan worden, maar meestal zijn er lijnen beschikbaar in een wasserette, slagerij, kapsalon of import- en exporthandel. Onderzoek van de gemeente Amsterdam heeft uitgewezen dat in 31% van de 116 onderzochte Amsterdamse belhuizen criminele activiteiten plaatsvinden, zoals valsheid in geschrifte, bedrog, telecomfraude en helingdelicten. En dat een aantal smart- en growshops in Amsterdam banden hebben met de drugshandel.

Om het toezicht op uitvoering van de regels in dit soort bedrijven te versterken, heeft de gemeente in samenspraak met politie en justitie al verschillende acties uitgevoerd. Zo werd in juli samen met de Keuringsdienst van Waren, Essent en KPN een controleactie uitgevoerd aan de Haagdijk en was er in september een integrale actie aan de Haagweg en omgeving en aan de Boschstraat, gevolgd door een actie van politie en Keuringsdienst van Waren in de smartshops. Nieuwe acties zijn gepland. Het woon- en leefklimaat kan ook verbeteren door te investeren in de openbare ruimte. Daarom heeft de gemeente de Haagdijk onlangs opgeknapt en zijn plannen in voorbereiding om ook de Bosschstraat en de Ginnekenweg aan te pakken.

Breda, 28 november 2003