Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan de Voorzitter Raad van Bestuur Anna van Hannoverstraat 4 CWI Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 de heer drs. R. de Groot
Postbus 58191
1040 HD Amsterdam

Uw brief Ons kenmerk CWI/2003/5335 W&I/2003/81251

Onderwerp Datum goedkeuring jaarplan en begroting 2004, 27 november 2003 vaststelling budget 2004

Op grond van artikel 46, eerste lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI; Stb. 2001, 624), dient uw besluit tot vaststelling van het jaarplan en de begroting voor het komende kalenderjaar door mij te worden goedgekeurd. Ik heb besloten deze goedkeuring te verlenen, waarbij ik uw brief van 15 oktober 2003 beschouw als uw besluit tot vaststelling, bedoeld in artikel 46, eerste lid, van de Wet SUWI. Daarnaast heb ik, conform artikel 48, eerste lid, van de Wet SUWI, een besluit genomen tot vaststelling van uw budget voor de uitvoeringskosten voor het kalenderjaar 2004. Beide besluiten treft u
./. hierbij in afschrift aan. Tevens ontvangt u hierbij een afschrift van de brief waarmee ik heden uw jaarplan en meerjarenbeleidsplan aan het parlement heb gezonden.

In het vervolg van dit schrijven geef ik mijn oordeel over uw jaarplan 2004 en meerjarenbeleidsplan 2004-2008. Ik hanteer daarbij de kaders zoals die in mijn brief van 16 mei 2003, de zogenaamde meibrief 2004, zijn beschreven.

Algemeen
In algemene zin vind ik uw jaarplan van goede kwaliteit. Ik stel met genoegen vast dat u rekening heeft gehouden met de gestelde kaders. De SUWI-doelstellingen komen volledig terug in de doelstellingen van CWI en de geformuleerde prestatie-indicatoren. Ik mis bij de normering van de prestatie-indicatoren een kwantificering van de invloed van de ontwikkeling van de conjunctuur. Hierover komen wij in de komende periode nog nader te spreken.

Het komende jaar staan in de bestuurlijke verantwoording over uw prestaties de prestatie- indicatoren centraal. Om inzicht te krijgen in de voortgang van de uitvoering is verantwoordingsinformatie door middel van de kwartaalverslagen en het jaarverslag 2004 van groot belang. Het afgelopen jaar is constructief gewerkt aan de nadere invulling van het verantwoordingsmodel. In 2004 wil ik deze samenwerking graag voortzetten om zo de




---

verantwoording op een hoger niveau te brengen. Ik ben voornemens om in het eerste kwartaal van 2004 nadere regels te stellen over de verantwoording ter vervanging van hetgeen is opgenomen in de Regeling SUWI, het verantwoordingsmodel van september 2002 en de brief van 25 november 2002 inzake de VBTB-uitvraag. U zult binnenkort worden uitgenodigd voor een eerste overleg hiertoe. Daarnaast is betrouwbaarheid van de verantwoordingsinformatie cruciaal. Hoewel de kwartaalverslagen in vergelijking met het jaarverslag in mindere mate worden gevalideerd, hecht ik er waarde aan dat de betrouwbaarheid van de informatie steeds uw volle aandacht heeft.

Aandachtspunten uit de meibrief
Ik heb u in de meibrief uitgenodigd om te komen met voorstellen tot vereenvoudiging van de uitkeringsintake, de gegevensoverdracht en de fasering. U hebt hier in het jaarplan diverse waardevolle voorzetten gedaan, die (al dan niet in de vorm van pilots) een vervolg vereisen in goed overleg met de ketenpartners, vooral ook op decentraal niveau. Ik vind het een goede ontwikkeling dat de visies van de ketenpartners op de benadering van de klant gedeeld en op elkaar afgestemd worden. De inwerkingtreding van de WWB en ontwikkelingen rond WW en WAO vragen nog meer dan voorheen om gezamenlijke dienstverlening aan de klant. Ik zie het als uitdaging voor CWI om met gemeenten en UWV de dienstverlening zo op elkaar af te stemmen dat de effectiviteit van de keten van werk en inkomen als geheel vergroot wordt. Ik stel het daarbij op prijs als u in de kwartaalverslagen over het Programma Ketenresultaten 2003-2004 rapporteert conform de in het Algemeen Ketenoverleg te maken afspraken.
In het derde kwartaalverslag geeft u aan dat CWI een plan van aanpak opstelt voor samenhang in de vervolgactiviteiten op deze terreinen binnen uw eigen organisatie, waarbij ook een relatie wordt gelegd met de kwaliteitsslag van management en medewerkers. Ik zou graag zien dat u over de uitwerking van dit plan in de kwartaalverslagen 2004 rapporteert.

Met betrekking tot een conjunctuurbestendig model constateer ik dat dit uit twee aspecten bestaat. In de eerste plaats het nog door te ontwikkelen kostprijsmodel dat inzicht geeft in vaste, variabele en semi-variabele kosten. Daarnaast gaat het om maatregelen die CWI voor ogen heeft met betrekking tot een flexibele organisatie (zoals het organiseren van een groepsgewijze intake, uitbesteden van bepaalde taken). Deze twee aspecten vormen naar mijn oordeel voor de toekomst de basis voor overleg met u over activiteiten in relatie tot het budget van CWI, in tijden voor hoogconjunctuur of in tijden van laagconjunctuur.

Voor zover het gaat om de ICT zijn in het jaarplan de belangrijkste mijlpalen aangegeven. Het tijdig realiseren hiervan is van groot belang en ik ga ervan uit dat u in de kwartaalverslagen rapporteert over de voortgang.

Door de onderverdeling in klantgroepen maakt u in het jaarplan helder voor welke doelgroepen CWI specifiek beleid voert. Ik vind het een goede zaak dat u de dienstverlening aan etnische minderheden meer gaat differentiëren. Wellicht ten overvloede wijs ik er op dat de kwartaalverslagen wel cijfers over de uitstroomquote van deze groep als geheel moeten bevatten. Ten aanzien van de herintredende vrouwen wijs ik er nog op dat CWI samen met gemeenten de taak heeft om vrouwen te werven voor de arbeidsmarkt. In december 2003 zal CWI een beslissing nemen over voortzetting van het vacatureoffensief. Indien besloten wordt tot voortzetting beschouw ik dat besluit als een aanvulling van het jaarplan en zal ook als zodanig aan mij voorgelegd moeten worden.




---

Hoewel niet genoemd in uw jaarplan, ga ik er van uit dat CWI de werkzaamheden die in 2004 nog voortvloeien uit de wet Samen zal uitvoeren.

Het handhavingsbeleid zoals u dat in het jaarplan beschrijft en in het bijzonder de pilots die CWI in 2004 samen met een aantal gemeenten gaat uitvoeren, kunnen naar mijn mening een belangrijke bijdrage leveren aan een integraal handhavingsbeleid in de keten van werk en inkomen. In de brainstormsessie van 20 november 2003 georganiseerd door de Staatssecretaris met de Raden van bestuur van de SUWI-organisaties is afgesproken dat CWI versterkte aandacht geeft aan identiteitsfraude. Afgesproken is dat u vooral investeert in documentherkenning door CWI-medewerkers. Door goede werkafspraken in de keten kan CWI een belangrijke meerwaarde hebben bij de aanpak van identiteitsfraude in de keten. Hiertoe stelt CWI samen met UWV een plan van aanpak op waarin een ketenaanpak voor identiteitsfraude is uitgewerkt en geïmplementeerd wordt vanaf 1 juli 2004. Tot slot is door de Staatssecretaris toegezegd ondersteuning te bieden bij de voorlichting op het terrein van fraude en preventie.

Budgetvaststelling
Uw begroting 2004 gaat uit van een kostenniveau van 392 mln. In dit kostenniveau heeft u rekening gehouden met de transformatiegelden 2004 à 11,8 mln. en de claim boedel ABNL à 15,0 mln. Exclusief deze twee posten vraagt u 365,2 mln. Ik stel het budget aan uitvoeringskosten voor het jaar 2004 vast op 343,6 mln. Hiervan is 331,8 mln. bestemd voor de structurele uitvoering van reguliere taken. Dit bedrag is inclusief de kosten voor BVG-vorming en leegstand. Bij de goedkeuring van uw begroting 2004 ben ik ervan uitgegaan dat deze kosten passen binnen het kostenniveau van 331,8 mln. Wel vind ik het zinvol BVG-vorming en leegstand voor de periode 2004 ­ 2008 nader met u te analyseren en de kosten hiervan in 2004 nadrukkelijk te volgen. In de genoemde 343,6 is een bedrag van 11,8 mln. voor transformatie gereserveerd. Over deze gelden kunt u beschikken nadat de jaartranche 2004 door u is ingediend en door mij akkoord is bevonden.

Daarnaast heb ik met u in het bestuurlijk overleg van 23 september jl. afgesproken dat u een positief resultaat op de reguliere exploitatie 2003 tot maximaal 30,9 mln. kunt benutten voor het treffen van een reserve ter financiering van de begroting CWI 2004. Ook raamt u in 2004 2,5 mln. aan rente, die CWI kan gebruiken als dekkingsmiddel voor de begroting CWI 2004. Hiermee kunt u voor de uitvoering in 2004 over een budget van 365,2 mln. beschikken.
Ook wil ik nog ingaan op de door u genoemde claim `boedel ABNL'. Hiervoor heb ik separaat een bedrag van 15 mln. beschikbaar. Hierover bent u op 11 maart jl. (W&I/PCF/2003/18603) bericht.
De opbouw van de begroting voldoet aan artikel 47 van de Wet SUWI en aan de artikelen 5.6 tot en met 5.9 van de Regeling SUWI. Bij de vaststelling van de hoogte van het budget zijn de uitgangspunten van de meibrief 2004 en augustusbrief 2004 gehanteerd.

In mijn goedkeuringsbrief bij uw jaarplan 2003 heb ik u verzocht een relatie te leggen tussen de geraamde omvang van het bestand "niet werkende werkzoekenden" en uw productie. Ik heb tot mijn genoegen kunnen constateren dat u in uw jaarplan 2004 deze relatie heeft gelegd.

Meerjarenbeleidsplan 2004-2008




---

Ik constateer dat het meerjarenbeleidsplan en het jaarplan niet veel van elkaar verschillen. Ik heb er begrip voor dat het ontwikkelen van een meerjarenvisie lastig is gelet op ontwikkelingen die spelen (onzekerheden over het economische herstel, de WWB en zijn invloed op de relatie met gemeenten, het uitwerken van de routebepaling naar werk e.d.). Bij het opstellen van het meerjarenbeleidsplan 2005-2009 vraag ik u echter wel meer aandacht te besteden aan de vraag wat CWI in 2009 bereikt wil hebben.

Tot slot
In 2004 zal vanuit SZW geregeld met u overleg worden gevoerd over de stand van zaken van de uitvoering van uw jaarplan. Het door u op te stellen jaarverslag en de jaarrekening over 2003, de kwartaalverslagen 2003 en 2004 en het (concept)jaarplan 2005 (inclusief meerjarenbeleidsplan 2006-2009) zullen daarbij leidend zijn. Rest mij u veel succes te wensen bij de uitvoering van uw jaarplan. Mocht ik gedurende het jaar aanvullende wensen hebben op het jaarplan 2004 dan zal ik u schriftelijk verzoeken tot een aanvulling op uw jaarplan en begroting.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)



Directie Uitvoering Werk & Inkomen
Nr. W&I/2003/81251

Onderwerp: Goedkeuring van het besluit tot vaststelling jaarplan 2004 CWI en tot vaststelling begroting 2004 CWI

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A. J. de Geus

Gelet op artikel 46, eerste lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

BESLUIT:

Goedkeuring te verlenen aan het door de Raad van Bestuur van CWI getroffen besluit van 15 oktober 2003 tot vaststelling van het jaarplan 2004 en vaststelling van de begroting 2004.

Den Haag, 27 november 2003

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Voor nadere informatie over deze beschikking kunt u terecht bij de in de brief genoemde contactpersoon. Overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht kan tegen deze beschikking door een belanghebbende bezwaar worden gemaakt. Daartoe moet binnen 6 weken na de datum van verzending van deze beschikking een bezwaarschrift worden ingediend bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, t.a.v. het Bureau ondersteuning Bezwaar en Beroep van de Directie Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische Aangelegenheden, Postbus 90801, 2500 LV Den Haag.
In het bezwaarschrift moet worden aangegeven waarom de beschikking niet juist gevonden wordt. Bij het bezwaarschrift dient een kopie van deze beschikking en van eventuele andere op de zaak betrekking hebbende stukken te worden gevoegd.




---

Directie Uitvoering Werk & Inkomen
Nr. W&I/2003/81251

Onderwerp: Toekenningsbesluit Budget 2004 CWI

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A. J. de Geus

Gelet op artikel 48, eerste lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

BESLUIT:

CWI voor het jaar 2004 een budget toe te kennen van 343,6 miljoen.

Hiertoe is het volgende overwogen.

Uw begroting gaat uit van een kostenniveau van 392 mln., inclusief transformatie ( 11,8 mln.) en de claim op de boedel van ABNL ( 15,0 mln.). Exclusief transformatie en de claim op de boedel van ABNL vraagt u voor 2004 365,2 mln. Ik stel u in 2004 een regulier budget van 343,6 mln. beschikbaar ­ waarvan 331,8 voor reguliere kosten en 11,8 voor transformatiekosten ­ omdat u een positief resultaat op de reguliere exploitatie 2003 tot maximaal 30,9 mln. kunt benutten ter financiering van de begroting CWI 2004. Naast deze beklemde reserve raamt CWI in 2004 2,5 mln. aan rente en overige baten, die CWI kan gebruiken als dekkingsmiddel voor de begroting 2004. In het budget zijn inbegrepen de kosten van alle activiteiten die op grond van de missie en taakopdracht van CWI tot haar taken kunnen worden gerekend, ongeacht of deze activiteiten in het jaarplan zijn opgenomen. In het budget zijn alle kosten voor loon- en prijsstijgingen opgenomen.

Zodra ik uw bijgestelde transformatieplan heb ontvangen en goedgekeurd, zal ik de gereserveerde middelen ad 11,8 mln. voor transformatie aan u ter beschikking stellen.

Met betrekking tot de kosten ABNL; voor het jaar 2004 is in dit kader een bedrag van 15 mln. gereserveerd. De werkelijk gemaakte kosten kunt u op basis van de jaarrekening 2004 bij mij declareren.

Den Haag, 27 november 2003

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Overeenkomstig artikel 83 Wet Suwi kunt u tegen deze beschikking beroep instellen bij de Centrale Raad van Beroep. Daartoe moet binnen zes weken na de datum van verzending van deze beschikking een beroepschrift met een kopie van deze beschikking worden ingediend bij de Centrale Raad van Beroep, postbus 16002, 3500 DA Utrecht. Het beroepschrift dient te worden ondertekend en ten minste te bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van deze beschikking alsmede de reden(en) waarom het besluit niet juist wordt gevonden. Voor de behandeling van het beroepschrift is griffierecht verschuldigd.




---