Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter Raad van Bestuur Postbus 90801 2509 LV Den Haag UWV Anna van Hannoverstraat 4 de heer mr. T.H.J. Joustra Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 Postbus 74765
1070 BT AMSTERDAM

Uw brief Ons kenmerk SB/59225 W&I/2003/78904

Onderwerp Datum Goedkeuring jaarplan en begroting 2004 27 november 2003 Vaststelling budget 2004

Op grond van artikel 46, eerste lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI; Stb. 2001, 624) dient uw besluit tot vaststelling van het jaarplan en de begroting voor het komende kalenderjaar door mij te worden goedgekeurd. Ik heb besloten deze goedkeuring te verlenen, waarbij ik uw brief van 25 november 2003 met kenmerk SB/59225 beschouw als uw besluit tot vaststelling, bedoeld in artikel 46, eerste lid, van de Wet SUWI. Het betreft het - naar aanleiding van het bestuurlijk overleg van 21 november jl.
- bijgestelde jaarplan. Daarnaast heb ik, conform artikel 48, eerste lid, van de Wet SUWI, een besluit genomen tot vaststelling van uw budget voor de uitvoeringskosten voor het ./. kalenderjaar 2004. Beide besluiten treft u hierbij in afschrift aan. Tevens ontvangt u hierbij ./. een afschrift van de brief waarmee ik heden uw jaarplan en meerjarenbeleidsplan aan het parlement heb gezonden. Voor de goede orde deel ik u verder mede dat ik met de goedkeuring van uw jaarplan tevens toestemming verleen voor het verrichten van werkzaamheden voor het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF), zijnde grensoverschrijdende gegevensuitwisseling ten behoeve van gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank.

In het vervolg op dit schrijven geef ik mijn oordeel over uw jaarplan 2004 en uw meerjarenbeleidplan 2005-2008. Ik hanteer daarbij de kaders zoals die in mijn brief van 16 mei 2003, de zogenaamde meibrief 2004, zijn beschreven.


1. Jaarplan 2004

1.1 Algemeen
Ik heb waardering voor uw jaarplan 2004; het plan geeft een helder en inzichtelijk beeld van de doelen, de instrumenten die UWV daartoe inzet en de daarvoor benodigde middelen. Ik constateer dat de set prestatie-indicatoren, die wij voor het jaar 2004 hebben afgesproken, nauw aansluit bij de doelen die UWV zich heeft gesteld. Het komende jaar staan in de bestuurlijke verantwoording over uw prestaties de prestatie-indicatoren centraal. Het afgelopen jaar is constructief gewerkt aan de nadere invulling van het verantwoordingsmodel. In 2004 wil ik deze samenwerking graag voortzetten om zo de kwaliteit van de verantwoording op een hoger niveau te brengen. Uit oogpunt van




---


overzichtelijkheid ben ik voornemens om in het eerste kwartaal van 2004 nadere regels te stellen over de verantwoording ter vervanging van hetgeen is opgenomen in de Regeling SUWI, het verantwoordingsmodel van september 2002 en de brief van 25 november 2002 inzake de VBTB-uitvraag. U zult binnenkort worden uitgenodigd voor een eerste overleg hiertoe.
Ik ben van mening dat de betrouwbaarheid van de verantwoordingsinformatie cruciaal is. Hoewel de kwartaalverslagen in vergelijking met het jaarverslag in mindere mate worden gevalideerd, hecht ik er waarde aan dat de betrouwbaarheid van de informatie steeds uw volle aandacht heeft.


1.2 Aandachtspunten uit meibrief
In de meibrief 2004 van 16 mei 2003 is een aantal specifieke aandachtspunten voor 2004 vermeld.
Positief vind ik het te constateren dat uit uw jaarplan het besef dat de cliënt centraal staat naar voren komt, zoals onder meer blijkt uit onderwerpen als integraal klantmanagement, de WAO-helpdesk en de reïntegratietelefoon.
Bijzonder belang hecht ik aan de onderwerpen reïntegratie en handhaving. Ik ben van mening dat op het gebied van reïntegratie flinke stappen voorwaarts worden gezet door UWV, maar ik vind ook dat op het gebied van handhaving nog een intensivering noodzakelijk is. In een door de Staatssecretaris met u georganiseerde brainstorm over handhaving is afgesproken dat u versterkte aandacht geeft aan identiteitsfraude. Hiertoe stelt u samen met CWI een plan van aanpak op waarin een ketenaanpak voor identiteitsfraude is uitgewerkt en geïmplementeerd wordt vanaf 1 juli 2004. In het kader van controle- activiteiten neemt u het initiatief om samen met de ketenpartners uiterlijk per 1 december 2004 zorg te dragen voor het sluitend maken van processen met als resultaat dat de ketenpartners elkaars signalen kunnen opvolgen. Tot slot heeft de staatssecretaris toegezegd ondersteuning te bieden bij de voorlichting op het terrein van fraude en preventie. Ik constateer dat u voortgang boekt in het fusieproces. Uw jaartranche 2004 en het bijgestelde transformatieplan ontvang ik binnenkort van u. Over de bijbehorende gelden kunt u beschikken nadat de jaartranche 2004 door u is ingediend en door mij akkoord is bevonden.
Daarnaast heb ik met genoegen vastgesteld dat UWV in 2004 duidelijk aandacht heeft voor de samenwerking in de keten. Er wordt steeds meer overleg gevoerd tussen de verschillende ketenpartners om de visies te delen en op elkaar af te stemmen. Ik vind dit een goede ontwikkeling en verzoek u dan ook uw voornemens omtrent de inrichting van het klantmanagement in overleg met de verschillende ketenpartners te blijven voorbereiden en af te stemmen.


1.3 Nieuw beleid
Eerder hebben we vastgesteld dat de gevolgen van het Hoofdlijnenakkoord voor UWV groot zijn. Ik heb met u de afspraak gemaakt dat thans geen budgettoekenning voor de voornemens plaatsvindt. U dient aanvullende budgetaanvragen bij mij in op het moment dat de inhoud van het gewijzigde beleid vaststaat, in casu na aanvaarding van de wetgeving door de Tweede Kamer.


1.4 De voor de uitvoering in 2004 beschikbare middelen; de budgetvaststelling Voor de uitvoering van de wettelijke taken stel ik, conform de Wet SUWI, een budget vast van in totaal 1937,2 mln. Dit budget komt overeen met de door u ingediende begroting voor het jaar 2004. Hiervan is een bedrag van 1641,6 mln. bestemd voor de structurele




---

uitvoering van reguliere taken. Hierin is begrepen een kwaliteitsbudget van 111,4 mln. Bij de vaststelling van de hoogte zijn de uitgangspunten van de meibrief 2004 en de augustusbrief 2004 gehanteerd.
Voor transformatiekosten is een bedrag gereserveerd van 175,0 mln. Over deze gelden kunt u echter pas beschikken nadat de jaartranche 2004 door u is ingediend en door mij akkoord is bevonden. Daarnaast stel ik voor de in uw begroting genoemde projecten in totaal 120,6 mln. ter beschikking te stellen.
Ter zake van de beleidsvoornemens die niet in uw jaarplan zijn opgenomen hebben wij afgesproken dat indien deze tot een verandering in kostenniveau in 2004 leiden, wij hierover nadere afspraken zullen maken; voor zover relevant zullen de ter beschikking gestelde projectgelden hierbij worden betrokken.

Op basis van het vastgestelde budget dient u een overzicht te maken van de fondsbelasting. Met name in relatie tot de begrotingsgefinancierde fondsen (TW, Wajong, Bia, Wazo) dient dit vergezeld te gaan van een liquiditeitsprognose. Deze prognose ontvang ik graag voor 20 december 2003, zodanig dat de bevoorschotting hierop kan worden afgestemd.


2. Meerjarenbeleidsplan 2005-2008
In uw meerjarenplan geeft u de spanning aan tussen enerzijds het bereiken van de doelen gericht op de totstandkoming van één organisatie, het verhogen van de kwaliteit van uw werk, een activerende uitvoering en een heldere cliëntoriëntatie en anderzijds de veelheid aan wetgeving die voor de komende jaren is aangekondigd. Ik heb kennis genomen van uw signaal dat het nieuwe beleidsprogramma gevolgen heeft voor het transformatieprogramma en dat nieuwe wetten het noodzakelijk maken nieuwe systemen te ontwerpen die een lange periode van voorbereiding vergen. Ik begrijp dat er een bepaalde periode moet zijn om nieuwe systemen te implementeren. Ik verzoek u echter zich in de komende periode te beraden op mogelijkheden om nieuwe wetgeving binnen een redelijke periode te implementeren met gelijktijdige implementatie van een mogelijk aangepast transformatieprogramma. Vanzelfsprekend sta ik open voor overleg hierover.


3. Tot slot
In 2004 zal ik periodiek met u overleggen over de voortgang van de uitvoering van uw jaarplan. De door u aan te leveren kwartaalverslagen over 2004, het jaarverslag over 2003 en het (concept-)jaarplan voor 2005 (inclusief meerjarenbeleidplan 2006-2009) zullen daarbij leidend zijn.
Rest mij u en uw medewerkers veel succes te wensen bij de uitvoering van uw jaarplan. Mocht ik gedurende het jaar aanvullende wensen hebben op het jaarplan 2004 dan zal ik u schriftelijk verzoeken tot een aanvulling op uw jaarplan en begroting.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)



Directie Uitvoering Werk & Inkomen
Nr. W&I/2003/78904

Onderwerp: Goedkeuring van het besluit tot vaststelling jaarplan UWV 2004 en tot vaststelling begroting UWV 2004

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A. J. de Geus

Gelet op artikel 46, eerste lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

BESLUIT:

Goedkeuring te verlenen aan het op 25 november 2003 getroffen besluit van de Raad van Bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen tot vaststelling van het jaarplan 2004 en tot vaststelling van de begroting 2004.

Den Haag, 27 november 2003

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Voor nadere informatie over deze beschikking kunt u terecht bij de in de brief genoemde contactpersoon. Overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht kan tegen deze beschikking door een belanghebbende bezwaar worden gemaakt. Daartoe moet binnen 6 weken na de datum van verzending van deze beschikking een bezwaarschrift worden ingediend bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, t.a.v. het Bureau ondersteuning Bezwaar en Beroep van de Directie Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische Aangelegenheden, Postbus 90801, 2500 LV Den Haag.
In het bezwaarschrift moet worden aangegeven waarom de beschikking niet juist gevonden wordt. Bij het bezwaarschrift dient een kopie van deze beschikking en van eventuele andere op de zaak betrekking hebbende stukken te worden gevoegd.




---

Directie Uitvoering Werk & Inkomen
Nr. W&I/2003/78904

Onderwerp: Toekenningsbesluit Budget UWV 2004

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A. J. de Geus

Gelet op artikel 48, eerste lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

BESLUIT:

voor het jaar 2004 een budget toe te kennen van 1937,2 miljoen.

Hiertoe is het volgende overwogen.

In dit bedrag zijn begrepen de kosten van alle activiteiten die op grond van de missie en taakopdracht van UWV redelijkerwijze tot haar taken gerekend kunnen worden, ongeacht of deze activiteiten expliciet in het jaarplan zijn opgenomen. In het budget van reguliere kosten van 1641,6 mln. (inclusief 111,4 mln. voor kwaliteitsprojecten), van transformatiekosten van 175,0 mln. en van separate projecten van 120,6 mln. zijn alle kosten voor loon- en prijsstijgingen opgenomen. Tevens is in het bedrag voor reguliere kosten een projectopslag van 2,5% opgenomen.

De gereserveerde middelen voor transformatie zullen eerst na goedkeuring van de jaartranche transformatie 2004 worden vrijgegeven.

Den Haag, 27 november 2003

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Overeenkomstig artikel 83 Wet Suwi kunt u tegen deze beschikking beroep instellen bij de Centrale Raad van Beroep. Daartoe moet binnen zes weken na de datum van verzending van deze beschikking een beroepschrift met een kopie van deze beschikking worden ingediend bij de Centrale Raad van Beroep, postbus 16002, 3500 DA Utrecht. Het beroepschrift dient te worden ondertekend en ten minste te bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van deze beschikking alsmede de reden(en) waarom het besluit niet juist wordt gevonden. Voor de behandeling van het beroepschrift is griffierecht verschuldigd.




---