Zaken en van Financiën over mogelijke bezuinigingen

op het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Mime-Version: 1.0



Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Vragen van het lid Douma (PVDA) aan de ministers van Economische Zaken en van Financiën over mogelijke bezuinigingen op het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Nummer: 408

Datum: 28-11-2003



De Minister van Economische Zaken mr. L.J. Brinkhorst, heeft deze vragen mede namens de minister van Financiën als volgt beantwoord



1. Klopt het dat op het CBS een extra bezuiniging van 5,1 miljoen euro wordt toegepast?


Ja, deze taakstelling is echter niet extra; in het kader van de bezuinigingen van het kabinet Balkenende II is het CBS aangeslagen als ZBO en heeft het derhalve een taakstelling gekregen van ¬ 5,1 mln.


2. Bent u van mening dat statistische gegevens, zoals het CBS deze produceert, van belang zijn voor het verbeteren van het VBTB-proces?


Ja


3. Hebt u in de voorbereiding van het besluit, te komen tot een extra bezuinigingstaakstelling voor het CBS, overleg gevoerd ten aanzien van de gewenste statistiek in het kader van verbetering van het VBTB-proces?


Er is in augustus tijdens de begrotingsvoorbereiding in het kabinet een generale taakstelling afgesproken voor Zelfstandige Bestuursorganen. Het betreft een efficiencytaakstelling die oploopt tot 2,5% in 2007 en volumetaakstelling die oploopt tot 1% in 2007. Er is thans overleg tussen het CBS en mijn ministerie over de gevolgen van deze generale taakstelling van het CBS.


4. Zullen de bezuinigingen bij het CBS ten koste gaan van statistieken die Nederland op grond van internationale afspraken verplicht is bij te houden?


Uitgangspunt bij de invulling van de bezuinigingen is dat de taakstelling niet ten koste mag gaan van statistieken die Nederland op grond van internationale afspraken verplicht is bij te houden.



5. Welke stappen bent u van plan te zetten, zodat op een redelijke termijn wordt voldaan aan de behoeftes aan statistische gegevens, zoals die voortvloeien uit het VBTB-proces enerzijds en Europese afspraken (Lissabon-strategie, Nationaal Actieplan e.a.) anderzijds?


Statistische gegevens zijn van groot belang voor de beleidsonderbouwing en evaluatie op tal van terreinen in de private en publieke sector, zowel in nationaal als internationaal verband.
Zoals gesteld in vraag 4 is het uitgangspunt van de bezuiniging dat de taakstelling niet ten koste mag gaan van statistieken die Nederland op grond van internationale afspraken is verplicht bij te houden.
Ook het VBTB-proces steunt voor een belangrijk deel op betrouwbare statistische gegevens. Er is thans overleg tussen het CBS en mijn ministerie over de gevolgen van de generale taakstelling van het CBS. Indien het ook na integrale heroverweging van het statistisch programma, nodig mocht blijken dat statistieken moeten verdwijnen vanuit bezuinigingsoverwegingen vereist dit een uiterst zorgvuldige afweging die via de Ministerraad zal verlopen.