Gemeente Den Haag

november 2003
Begin 2004 centraal advies- en meldpunt Huiselijk Geweld in Den Haag (27 november)

Per januari 2004 krijgen gemeenten een regierol in de aanpak van huiselijk geweld. De gemeente Den Haag gaat in dat kader met betrokkenen in de regio onder meer een centraal advies- en meldpunt Huiselijk Geweld opzetten. Vanaf januari 2004 is het al mogelijk om ouderenmishandeling te melden bij dit centrale meldpunt. Per maart 2004 is melding van alle vormen van huiselijk geweld mogelijk.

De gemeente Den Haag geeft invulling aan haar nieuwe rol met het project Huiselijk Geweld. In dit project staat evenwichtige aandacht voor preventie en vroegsignalering, opvang, hulp en nazorg aan slachtoffers van huiselijk geweld en andere betrokkenen centraal. De gemeente vindt een gezamenlijke en integrale aanpak van huiselijk geweld erg belangrijk. Het bundelen van deskundigheid en al bestaande initiatieven, bevordert een effectieve aanpak van huiselijk geweld. De gemeente en instellingen in de regio zijn voornemens om in januari 2004 een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen, om het belang van samenwerking en een integrale aanpak te bekrachtigen.

Daarnaast is een laagdrempelige, 24-uurs bereikbare telefonische voorziening voor slachtoffers van huiselijk geweld en betrokkenen noodzakelijk. Hierin wordt voorzien met het centraal advies- en meldpunt Huiselijk Geweld.

Tot op heden had de politie een voortrekkersrol bij de aanpak van huiselijk geweld. Binnen het project van de politie 'Geweld Binnenshuis', zijn door negen organisaties al werkafspraken gemaakt. Dit samenwerkingsverband wordt voortgezet in het project Huiselijk Geweld. De onderdelen hulpverlening aan en opvang van slachtoffers worden nu verder uitgebouwd.