Politie Rotterdam Rijnmond

Ochtenduitgave vrijdag 28 november 2003

* PREVENTIEF FOUILLEREN IN WIJKEN MIDDELLAND EN NIEUWE WESTEN

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield donderdag tussen één uur 's middags en tien uur 's avonds een actie preventief fouilleren in het aangewezen veiligheidsrisicogebied Middelland en Nieuwe Westen. In horecagelegenheden werden 25 personen gecontroleerd, op straat 145, terwijl ook 27 auto's werden doorzocht. Zeven personen werden aangehouden op grond van de Wet Wapens en Munitie. In beslag genomen werden één gaspistool, tien steek- en twee slagwapens.
Tevens werden bij diverse gefouilleerde personen gebruikershoeveelheden verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen.


* HORECACONTROLES IN WIJK COOL
ROTTERDAM - Personeel van de Wijkpolitie Cool en Bijzondere Wetten van het district Rotterdam-Centrum hield donderdag tussen half drie 's middags en tien uur 's avonds, samen met collega's van de Vreemdelingendienst, Eneco, UWV (GAK) en Brandweer, horecacontroles in de wijk Cool. Daarbij werden veertien horecagelegenheden gecontroleerd op de naleving van diverse vergunningen en/of op onregelmatigheden. Bij acht horeca-inrichtingen bleek een en ander niet in orde te zijn. Zo werden in drie zaken door de Vreemdelingendienst in totaal vijf illegale werknemers aangetroffen, terwijl door medewerkers van UWV (GAK) een nader onderzoek zal worden ingesteld, nadat in vijf horecagelegenheden enkele werknemers zonder werkvergunning werden aangetroffen. Twee horecazaken bleken in het geheel niet te zijn aangemeld bij de Belastingdienst/UWV.
Tevens was in twee gelegenheden de exploitant niet aanwezig. Personeel van de Brandweer constateerde dat bij veel zaken geen goedgekeurde blusmiddelen aanwezig waren, terwijl Eneco-medewerkers voor een bedrag van 70.000 euro aan naheffingen oplegde en bij één zaak de gasmeter afsloten, omdat deze door een verplaatsing ondeugdelijk was.
De controlerende instanties zullen naar aanleiding van de geconstateerde overtredingen over enige tijd een nacontrole houden.


* BROMFIETSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Wijkteams Schiebroek en Hillegersberg hield donderdagmiddag op de Ringdijk en 's middags en 's avonds op de Bergweg bromfietscontroles.
Op de Ringdijk werden 59 bromfietsen en hun berijders gecontroleerd, waarbij 35 bekeuringen werden uitgeschreven voor teveel vermogen, geen helm op, verkeerde plaat en geen bromfietscertificaat. Op de Bergweg werden vijftien brommers en scooters gecontroleerd. Hier werden elf bonnen uitgedeeld voor geen verzekering, defectie verlichting, geen helm op, teveel vermogen en geen bromfietscertificaat. Tijdens de controle werden ook nog vier passerende automobilisten geverbaliseerd voor het niet handsfree bellen en het niet dragen van de gordel.


* SNELHEIDSCONTROLE
ROTTERDAM - Donderdagmiddag tussen kwart over vier en vijf uur hield personeel van de Verkeerspolitie op de Boompjes een radarsnelheidscontrole. Van de 440 voorbij de radarwagen rijdende weggebruikers kunnen er binnenkort 22 een acceptgirokaart in hun brievenbus aantreffen wegens overschrijding van de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 76 km/uur.


* VROUW IN WONING OVERVALLEN
ROTTERDAM - Donderdagavond rond half tien werd een 22-jarige vrouw in haar woning in de Van den Hoonaardstraat door een viertal binnengedrongen mannen overvallen. Het slachtoffer werd vervolgens gekneveld, waarna de woning werd doorzocht. Nadat de overvallers er met een nog onbekend geldbedrag en sieraden vandoor waren gegaan, zag het slachtoffer kans zich te bevrijden en alarmeerde daarna de politie.
De recherche van het district De Noordhoek is op zoek naar getuigen die donderdagavond rond half tien in de Van den Hoonaardstraat een viertal mannen hebben gezien nabij de woning van de vrouw of hen uit de woning hebben zien komen. Zij kunnen zich melden via het telefoonnummer 0900-8844.


* VROUW BEROOFD VAN PINPAS
SCHIEDAM - Donderdagavond omstreeks acht uur werd in de Puttershoeksestraat een 26-jarige vrouw uit Vlaardingen beroofd van haar pinpas. Het slachtoffer zat in haar auto, toen een onbekende man op het ruitje tikte.
Toen ze het raam had geopend, drong de man de auto binnen. Nadat de vrouw werd gesommeerd haar pinpas met pincode af te staan, werd ze gedwongen richting Rotterdam te rijden. Op de Westzeedijk stapte de berover, met de buit, uit de auto en verdween in onbekende richting. De recherche van het district Schiedam stelt een nader onderzoek in.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROTTERDAM - Naar aanleiding van klachten over stankoverlast werd donderdagavond rond half zeven door politiepersoneel van het Wijkteam Oude Haven (district Rotterdam-Centrum) een onderzoek in een flatwoning in de Wijnbrugstraat ingesteld. De woning bleek geheel als hennepkwekerij te zijn ingericht. In totaal werden 420 hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur in beslag genomen en vernietigd. Naar de eigenaar van de kwekerij wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.

Middaguitgave donderdag 27 november 2003

* SCHIETPARTIJ
ROTTERDAM - Donderdagmorgen even voor half twaalf vond op de Westersingel een schietpartij plaats, waarbij een 37-jarige Rotterdammer werd neergeschoten. Het slachtoffer raakte ernstig, maar niet levensbedreigend, gewond en werd door GGD-personeel naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd. Daar moest operatief worden ingegrepen.
Direct na de schietpartij liepen twee mannen, die eerst op de 37-jarige Rotterdammer waren toegelopen, waarna deze werd neergeschoten, naar een op de Westersingel staande auto, waarin al een derde man achter het stuur zat. Met hoge snelheid reed de wagen weg in de richting van de Westzeedijk. Een aantal getuigen en een politieman in burger noteerden het kenteken van de betrokken auto, die enkele minuten later op het Westplein bij de Westmaaslaan door politiemensen werd ingesloten. Drie in de auto zittende Rotterdammers (26, 30 en 32 jaar) werden vervolgens aangehouden. Daarbij werd een vuurwapen aangetroffen. Een tweede vuurwapen werd op de Westersingel aangetroffen. Een getuige had gezien dat één van de inzittenden dit tijdens de vlucht uit de auto had gegooid.
De drie aangehouden Rotterdammers werden voor nader verhoor en onderzoek in verzekering gesteld. De recherche van het district Rotterdam-Centrum is een onderzoek gestart naar de toedracht van de schietpartij.
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield donderdagmorgen radarsnelheidscontroles op het Weena en Oldegaarde.
Tussen kwart voor negen en kwart voor tien namen op het Weena 45 van de 330 voorbij de radarwagen rijdende weggebruikers het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 85 km/uu.
Op de Oldegaarde, waar tussen tien en elf uur werd gecontroleerd, flitste de snelheidsradar 45 van de 244 langsrijdende automobilisten wegens overschrijding van de daar toegestane '50'. Hoogste snelheidsovertreding 78 km/uur.
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeershandhaving) hield donderdagmorgen op de Stadionweg en Henegouwerlaan snelheidscontroles.
Tussen zeven en negen uur flitste de radar op de Stadionweg 84 van de in totaal 1498 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 86 km/uur in plaats van '50'. Op de Henegouwerlaan hielden tussen kwart over tien en half twaalf 207 van de in totaal 807 passerende autobestuurders zich niet aan de 50-limiet. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 82 km/uur.

Ochtenduitgave donderdag 27 november 2003

* INVAL OVERLASTGEVEND DRUGSDEALPAND
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-West deed woensdagmiddag om half vijf, na klachten van omwonenden over drugsoverlast, een inval in een drugspand in de Willem Buytewechstraat. In de woning werd een 25-jarige illegaal in ons verblijvende man aangetroffen en aangehouden. Tijdens het doorzoeken van de woning op grond van de Opiumwet werden 640 gram heroïne, 130 gram cocaïne, twee busjes cs-gas en een mes gevonden en in beslag genomen.


* KITE-SURFER DODELIJK VERONGELUKT
ROTTERDAM - Woensdagmiddag rond kwart voor één kwam een 41-jarige Rotterdamse kite-surfer om het leven op de Noordzeeboulevard. Het slachtoffer was op het slufterstrand bezig met het gereedmaken van zijn kite-uitrusting.
Vermoedelijk door een windvlaag werd de kite-surfer plotseling opgetild en sloeg vervolgens met zijn hoofd tegen een strandpaal. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn opgelopen verwondingen.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROTTERDAM - Woensdagmorgen werd door politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld in een woning aan de Dordtselaan. De politiemensen waren gealarmeerd door een timmerman, die renovatiewerkzaamheden verrichtte, maar daarbij werd geconfronteerd met een behoorlijke hennepstank. In een achterkamer werd een hennepkwekerij aangetroffen, waarbij 265 hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur in beslag werden genomen. Tevens werd door medewerkers van Eneco de stroom afgesloten in verband met het knoeien aan de elektrische installatie en achterstallige betalingen. Naar de eigenaar van de kwekerij, die niet aanwezig was, wordt een onderzoek ingesteld.


* VERLICHTINGSCONTROLES
ROTTERDAM - Woensdagavond werden op de Slinge en in de Provenierstunnel verlichtingscontroles gehouden. Op de Slinge gingen vijf fietsers tussen half zes en half zeven op de bon voor defecte verlichting. In de Provenierstunnel, waar tussen zeven uur en kwart over negen werd gecontroleerd, werden 48 bekeuringen aan evenzoveel fietsers uitgedeeld voor het niet voeren van de verlichting.


* VERKEERSCONTROLES
ROTTERDAM/BARENDRECHT - Personeel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeershandhaving) hield woensdagmorgen op de oostbaan van de Rijksweg A29 en op de afrit Kralingseplein van de Rijksweg A16 verkeerscontroles. Tussen zeven uur en half negen werd gecontroleerd op het rijden over de vluchtstrook en op het onjuist gebruik maken van de voorsorteervlakken. Op de oostbaan van de A29, afrit Barendrecht, gingen in totaal 89 automobilisten op de bon voor het rijden over de vluchtstrook, terwijl op de A16, afrit Kralingseplein, 44 bekeuringen werden uitgeschreven voor het niet juist voorsorteren.


* VERKEERSCONTROLE
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie hield in samenwerking met Douanepersoneel woensdagmorgen en -middag op het Groene Kruisplein een verkeerscontrole.
Tussen elf uur en kwart voor één werden in totaal 17 processen-verbaal opgemaakt voor onder meer het niet dragen van de autogordel, afvallende lading en het niet kunnen tonen van het rijbewijs.


* VROUW LOOPT MESSTEKEN OP TIJDENS POGING BEROVING

ROTTERDAM - Donderdagmorgen even na één uur liep een 61-jarige Rotterdamse vrouw in de Beverstraat enkele diepe steekwonden aan beide handen op tijdens een poging beroving. De vrouw was samen met een even oude Rotterdammer op weg naar haar huis, toen beiden werd geconfronteerd met een onbekende man, die plotseling de vrouw beetpakte, haar een klap in het gezicht gaf en aan haar handtas begon te trekken.
Tussen de berover en de 61-jarige Rotterdammer ontstond vervolgens een korte worsteling, waarna de berover een mes trok en daarbij de vrouw verwondde. Zonder buit rende de man daarna weg. Het slachtoffer moest door GGD-personeel naar het MCRZ, locatie Zuiderziekenhuis worden vervoerd voor behandeling aan de opgelopen steekwonden in beide handen.


* VERKEERSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster hield woensdagmiddag op de Groeninx van Zoelenlaan en Olympiaweg verkeerscontroles. Tussen kwart voor twee en half vier werden in totaal 46 bekeuringen uitgeschreven voor het voeren van het mistlicht (3), het niet handsfree bellen (1), het overschrijden van de maximum snelheid (12) en het niet dragen van de autogordel (30).


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeershandhaving) hield woensdagmidag en -avond op de Westzeedijk en Tjalklaan snelheidscontroles. Op de Westzeedijk flitste de radar tussen half vier en vijf uur 62 van de in totaal 1120 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 90 km/uur in plaats van '50'. Op de Tjalklaan lapten tussen half acht en half tien 71 van de in totaal 1350 passerende autobestuurders de 50-limiet aan hun laars. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 94 km/uur.


* MAN BEROOFD VAN PORTEMONNEE
ROTTERDAM - In de nacht van woensdag op donderdag rond half drie werd een 26-jarige Rotterdammer op de Crooswijksesingel onder bedreiging van een mes beroofd van zijn portemonnee. Politiemedewerkers werden tijdens een surveillance aangesproken door een taxichauffeur die hen vertelde dat hij zojuist een slachtoffer van een beroving had gesproken. Na een kort onderzoek in de omgeving werd het slachtoffer aangetroffen in een personenauto op de Crooswijksesingel.
De man verklaarde dat hij op straat liep en werd aangesproken door een onbekende man. Vervolgens werd het slachtoffer plots onder bedreiging van een mes gesommeerd zijn portemonnee af te geven. Tijdens de beroving raakte hij gewond aan zijn hand. De verdachte ging er met de buit vandoor.


* NA INBRAAKMELDING HENNEPKWEKERIJ AANGETROFFEN EN ONTMANTELD

ROTTERDAM - Donderdagmorgen kort voor één uur stelde politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster, na een inbraakmelding waarbij de voordeur openstond, een onderzoek in een woning in de Friesestraat in. Op de zolderetage werd een hennepkwekerij met zo'n 200 planten aangetroffen, terwijl op andere plaatsen in de woning een zak weed en een tiental zakjes met weed en xtc-pillen werden gevonden.
Alle verdovende middelen werd in beslag genomen. Naar de bewoner wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.