Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwsflits De N-VA in het Vlaams Parlement (van 24 tot 28 november) (28/11/03)

Tijdens de bespreking in de begrotingscommissie speelde oppositiepartij CD&V hoog politiek spel door een hoorzitting te eisen met de secretarissen-generaal van de Vlaamse administratie over de financiële problemen waarmee sommige departementen kampen. In de weekendkranten was namelijk een interne nota gelekt over de malaise in de Vlaamse administratie. Na een drie uur durende discussie over de interpretatie van het reglement inzake hoorzittingen werd er beslist om de hoorzitting te veranderen in een vraagstelling aan de leidende ambtenaren, uiteraard onder auspiciën van minister van begroting Van Mechelen. Plots bleek er geen vuiltje aan de lucht te zijn, de secretarissen-generaal wisten niet waar Erik Van Rompuy, Wivina Demeester, Chris Vandenbroeke en een resem andere oppositieleden al die stoutmoedige aantijgingen vandaan haalden
Vast staat dat de begrotingssaga dit jaar veel plotse wendingen en vreemde manoeuvres kent. Zou de verkiezingskoorts al in het Vlaams Parlement rondhangen?

Tijdens de plenaire zitting van woensdagnamiddag werd het voorstel van resolutie betreffende het Nederlandstalig onderwijs in Brussel definitief goedgekeurd. De resolutie is het resultaat van maandenlang vergaderen in de parlementaire ad hoc werkgroep Brussels onderwijs, voorgezeten door Vlaams Volksvertegenwoordiger Kris Van Dijck. Over de partijgrenzen heen werd er een consensus gevonden met betrekking tot dit gevoelig dossier. De N-VA is zeer tevreden over deze gang van zaken en wil als hoofdinitiatiefnemer de Vlaamse Regering blijvend aanporren tot actie.

Net op het ogenblik dat de VVSG haar trefdag organiseerde waarop de precaire financiële situatie van de steden en de gemeenten centraal stond, lag woensdag de motie van onze drie N-VA-parlementsleden omtrent het systeem van tijdskredietpremies ter stemming voor, na de interpellatie van Jan Loones. Deze federale beslissing heeft immers verregaande budgettaire gevolgen voor de reeds geteisterde lokale overheden en de Vlaamse overheid. De meerderheid veegde onze motie, waarin wij o.a. vroegen aan de Vlaamse regering op te treden als de belangenvertegenwoordiger van de Vlaamse lokale besturen, gewoon van tafel.

Kris Van Dijck voelde woensdag minister-president Somers aan de tand met betrekking tot het pas bereikte akkoord over de dienstencheques. De PS had er immers voor gezorgd dat het akkoord op de werkgelegenheidsconferentie weer op de helling kwam te staan. Toen werd overeengekomen dat de federale overheid het goedwerkend systeem van dienstencheques voor huishoudelijke hulp van Vlaanderen zou overnemen. Ondertussen besliste Vlaanderen om met de vrijgekomen middelen een systeem van flexibele kinderopvang op poten te zetten. Minister-President Somers antwoordde woensdag dat het federale akkoord door de Vlaamse regering nog moest worden getoetst aan één cruciaal criterium: flexibiliteit.

Auteur:
Vlaamse parlementsleden
Chris Vandenbroeke, Kris Van Dijck en Jan Loones

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02 552 42 07
Fax: 02 217 35 10
E-post: Peter.Buysrogge@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be