Algemene Inspectiedienst (AID)

Grootschalige productie van illegale diergeneesmiddelen ontdekt Kerkrade, 28 november 2003

Naar aanleiding van ontvangen informatie heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op vrijdag 21 november 2003, een bedrijfspand van een dierenarts in het zuiden van het land doorzocht en een nader onderzoek ingesteld. Bij deze doorzoeking werd een enorme hoeveelheid diergeneesmiddelen ontdekt. Het vermoeden bestaat dat in de betreffende loods diergeneesmiddelen zonder vergunning werden gefabriceerd. Bij de productie hiervan werd onder andere het middel Chloramphenicol gebruikt. Dit antibioticum mag in Europa niet gebruikt worden in diergeneesmiddelen bestemd voor consumptiedieren, omdat dit schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid. Het onderzoek is nog in volle gang. Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat deze middelen gebruikt zijn in de veehouderij en in de voedselketen terechtgekomen zijn.

Naast duizenden verpakkingen diverse soorten kant en klare-diergeneesmiddelen troffen de AID-controleurs ook grondstoffen voor geneesmiddelen, een mengketel en leeg verpakkingsmateriaal aan. Afgelopen vrijdag werd een verdachte aangehouden en verhoord. Hij is inmiddels weer in vrijheid gesteld. Onder leiding van de rechter-commissaris werd in een woning van de man en in een dierenartspraktijk een doorzoeking verricht waarbij diergeneesmiddelen en administratieve bescheiden van het bedrijf in beslag zijn genomen. Hij wordt verdacht van overtreding van de Diergeneesmiddelenwet, namelijk van het illegaal vervaardigen en verhandelen van diergeneesmiddelen.

De AID verwacht dat het onderzoek in deze zaak geruime tijd in beslag zal nemen.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.