NVM


28 november 2003

Favoriete woonlocatie Nederlander is nieuwbouwwijk met "stadse" voorzieningen

De favoriete woonlocatie van de Nederlander is een nieuwbouwwijk met vlakbij een winkelplein waar hij terecht kan voor de dagelijkse boodschappen. Hij woont het liefst in een stabiele buurt waar niet teveel mensen verhuizen. In zijn woning vindt de Nederlander privacy belangrijk, net als goede beveiliging. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de online enquête over woonvoorkeuren op www.nvmwoontest.nl.

Tijd is schaars
Uit de NVM Woontest blijkt dat het woonprofiel `de gehaaste middenklasser' het meest voorkomt. Deze Nederlander ziet tijd als een schaars goed waarmee hij efficiënt moet omgaan. Hij wil graag zoveel doen op een dag, dat er niet genoeg tijd voor is. Dit is ook terug te zien in zijn woonwensen, hij zoekt een modern ontworpen nieuwbouwwoning voorzien van ruimte, luxe en alle moderne gemakken. Voor het plegen van onderhoud heeft hij geen tijd, bovendien heeft hij er ook geen zin in. Daarnaast hebben gehaaste middenklassers het liefst alle voorzieningen zoals winkels en scholen in de buurt. Hij woont het liefst in een buurt met hetzelfde type mensen. De `gesettelde idealist' is de woonbelevingsgroep die op de tweede plaats komt. Deze Nederlander wenst een bestaande woning, liefst met een historisch karakter in een landelijke omgeving. Voor hem zijn voorzieningen nabij minder belangrijk, hij verkiest rust en een eigen `leefplekje' om zichzelf te kunnen ontplooien.

Andere resultaten uit de NVM Woontest laten zien dat driekwart van de geënquêteerden momenteel in een koopwoning woont. Maar liefst 89% geeft de voorkeur aan een koopwoning boven een huurwoning. Voor 86% van de personen biedt een koopwoning financiële zekerheid voor de toekomst. Meer dan de helft van de personen die de afgelopen maanden de NVM Woontest heeft ingevuld, onderneemt binnen een jaar stappen om te verhuizen.

NVM Woontest
De NVM Woontest maakt deel uit van de nieuwe najaarscampagne van de NVM die in oktober van start is gegaan en loopt nog tot eind januari 2004. Inmiddels hebben bijna negen duizend personen de enquête op de website www.nvmwoontest.nl ingevuld. Dit vormt de basis van de resultaten. De NVM Woontest is in samenwerking met de bureaus Motivaction en ITM International ontwikkeld. Het is een socio-psychologisch onderzoek gebaseerd op het normen- en leefstijlmodel Mentality. Een consument die deelneemt aan de NVM Woontest, ontvangt een woonbelevingsprofiel dat aangeeft hoe zijn of haar ideale leefomgeving eruitziet. Er zijn in totaal zeven verschillende woonprofielen, de gehaaste middenklasser is tot nu toe het meest populair.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de persvoorlichtster van de NVM,
Thalia Luckel:
telefoon: 030-6085185
fax 030-6035468
internet: www.nvm.nl
e-mail: t.luckel@nvmorg.nl