Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Beter omgaan met mentale en emotionele belasting in zorgsector

Nieuwe publicatie Zorg in balans, balans in zorg

Om het vak van verzorgende gedurende lange tijd gemotiveerd en met plezier te kunnen uitoefenen, is het van belang de balans in lichamelijke en psychische belasting te zoeken, te vinden en te bewaren. Er moet een gezond evenwicht zijn tussen de zorgverlening op het werk en het leven thuis. Hierover gaat de publicatie Zorg in balans, balans in zorg die bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is verschenen. Deze nieuwe brochure in de serie Verzorging in zicht, inzicht in verzorging geeft informatie over wat mentale en emotionele belasting is en wat je er aan kunt doen om overbelasting te voorkomen.

Annika heeft het helemaal gehad als ze naar het fietsenhok loopt. Vandaag waren er twee collega´s ziek en daarom heeft ze met drie leerlingen de hele afdeling gedaan. Dit komt regelmatig voor en ze vindt het vervelend steeds de eindverantwoording te moeten dragen. Ze heeft haast, want ze moet haar jongste kind van een feestje ophalen, boodschappen doen en ze heeft beloofd de was voor haar moeder te strijken. Ze fietst haastig door het drukke verkeer. Een auto remt hard als ze door het rode stoplicht fietst. Haar jongste, Daan, is moe en begint in de supermarkt te jengelen. Tegelijkertijd gaan haar gedachten terug naar haar werk. Ze heeft bepaalde handelingen van de leerlingen niet gecontroleerd. Dat zit haar niet lekker

Wat is mentale en emotionele (over)belasting?
Werken in de verzorging is niet alleen lichamelijk zwaar, ook op het psychische vlak vraagt het van een verzorgende het nodige. Er zijn geen normen en regels vastgesteld ter voorkoming van psychische overbelasting. Iedereen gaat namelijk anders om met spanning. In Zorg in balans, balans in zorg vindt de lezer informatie over wat mentale en emotionele belasting is, hoe je deze spanning bij jezelf en bij anderen kunt herkennen en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van overbelasting of stress.

Stressmodel
In de brochure wordt het zogenoemde stressmodel beschreven. Dit stressmodel kan verhelderen op welke (levens)terreinen iemand mentale en/of emotionele overbelasting ervaart en inzicht geven in wat iemand moet doen om negatieve spanning te verminderen of beter te hanteren. Aan het einde van elk hoofdstuk staan opdrachten die de lezer zelf kan maken om meer inzicht te krijgen in zijn eigen stressbalans. De brochure sluit af met tips en suggesties over hoe je spanning kunt voorkomen of er beter mee om kunt gaan.

Serie
Deze publicatie is verschenen in de serie Verzorging in zicht, inzicht in verzorging. Deze serie is bedoeld om verzorgenden en hun direct leidinggevenden in alle werkvelden te informeren over ontwikkelingen die van belang zijn voor de uitoefening van hun vak. Publicaties in de serie zijn gericht op het vergroten van de vakbekwaamheid en het vakbewustzijn en helpen verzorgenden om zich de veranderingen in hun werkomgeving eigen te maken. De serie is bedoeld voor professionals die mensen verzorgen die door een beperking niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Deze beperking kan zijn ontstaan door een handicap, ouderdom of ziekte.

Bestellen
Zorg in balans, balans in zorg. Omgaan met mentale en emotionele belasting van verzorgenden is geschreven door Marjo Onderwater en kost 4,50. ISBN 90-5957-230-0 en E 3229220.
Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.