B EN W BERICHTEN 2003 - 44 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 18, 21 en 25 NOVEMBER

Algemene Zaken

(21-11) De burgemeester neemt deel aan de Algemene Jaarvergadering van Eurocities in Porto op 27 november 2003. Deelname aan het congres vindt plaats in het kader van regulier overleg tussen ruim 100 grote Europese steden om grootstedelijke problematiek hoog op de beleidsagenda van de EU te houden.

(21-11) In het kader van een reis van de Rotterdam Port Promotion Council naar Basel op 25 , 26 november heeft wethouder Van Sluis opgetreden als delegatieleider. Daarbij heeft hij tevens opgetreden als gastheer van het business diner. Het bezoek omvatte voorts een gesprek met de Swiss Shippers Council, met de expediteurs verenigd in de organisatie Spedlogswiss en de Vereinigung Schweizerischer Reederei Agenten.

(25-11) Het college van B en W heeft besloten om op woensdag 23 juni 2004 van 19:00 tot 21:00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis een ontvangst aan te bieden aan de deelnemers van het eerste Migrant Health Congres.

(25-11) Het College heeft het bedrijfsplan 2004-2007 van Stadstoezicht vastgesteld. Het plan is ter kennisgeving naar de Raad gestuurd.

(25-11) Het College heeft besloten om op woensdag 3 december 2003 de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor het ondernemersontbijt. De burgemeester treedt op als gastheer. De wethouder Economische Infrastructuur presenteert het rapport Economische Verkenning 2003, dat in opdracht van het OBR is vastgesteld.

(25-11) Het College heeft besloten om op dinsdag 9 december 2003 de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor een ontvangst met diner ter gelegenheid van de vergadering van de Commissie Migratie van de Raad van Europa. De burgemeester zal als gastheer optreden.

(25-11) Het College heeft besloten om op donderdag 27 mei 2004 de deelnemers aan het jaarlijks congres van de "Société d'Histoire du Droit" een ontvangst aan te bieden in de Burgerzaal. Deze internationale vereniging is onderdeel van de Université Paris II. De burgemeester zal als gastheer optreden.

Beleid

(18-11) Het College heeft besloten tot het continueren van een subsidie aan De Delft, nu de organisatie orde op zaken heeft gesteld en er weer toekomst-perspectief is. De subsidie was al toegezegd voor de periode tot en met 2004. Ook zal de gemeente een ESF-subsidie van ongeveer 1,5 mln euro aanvragen voor het creëren van opleidingsplaatsen op de scheepswerf en zich garant stellen voor dit bedrag. Ervan uitgaande dat deze Europese subsidie wordt toegekend, ontstaat de mogelijkheid om ook na 2004 door te gaan met de bouw van het historische schip. Voorwaarde is wel dat nieuwe (private) financieringsbronnen worden aangeboord.

(21-11) Het College heeft ingestemd met een verhoging van het zeehavengeld en binnenhavengeld met 2 procent per 1 januari 2004. Het kadegeld, dat de terminals betalen, blijft ongewijzigd.

(21-11) Het College heeft de tekst voor de Havenverordening Rotterdam 2004 vastgesteld. Het stuk zal bij de raad in procedure gebracht worden.

(21-11) Het College heeft kennis genomen van een evaluatie van het "actieplan verbetering concurrentiepositie Rotterdamse haven".

(25-11) Het college van Burgemeester en Wethouders zal niet tegemoetkomen aan het deelgemeentelijk verzoek om buslijn 77 te behouden. De raad van de deelgemeente Feijenoord nam unaniem een motie met deze strekking aan. Het College betreurt het opheffen van lijn 77, maar is van mening dat bezuinigingen op het openbaar vervoer door de daling van de Rijksbijdrage onontkoombaar zijn. Is lijn 77 eenmaal opgeheven, dan zijn er voldoende alternatieven.

(25-11) Het College heeft ingestemd met een financiële regeling om de afwikkeling van de beëindiging van de veerdienst Vlaardingen-Pernis mogelijk te maken. Om de financiële regeling af te kunnen lossen, zal de veerboot worden verkocht.

(25-11) Het College heeft besloten om een subsidie van E 25.000,- ter verlenen voor de realisatie van de film "Cool". De film wil op een aantrekkelijke en humoristische wijze een beeld geven van de multiculturele leefwereld in de Glenn Mills School en daarbuiten. Op deze wijze wil de film begrip kweken voor de situatie van probleemjongeren.

(25-11) Het College heeft besloten het Nova College en de basisscholen Over de Slinge, De Kubus, Steven Stemerding, Stephanus, De Regenboog en Prins Willem Alexander financiële middelen toe te kennen voor verbouwing en/of uitbreiding. Het geld is afkomstig uit de gereserveerde middelen van de meerjarenraming 2003-2006 en zal besteed worden aan een uitbreiding van in totaal 24 leslokalen, aanpassingen aan het gebouw van Stephanus en de vervanging van een gymzaal van het Nova College. In totaal gaat het om een bedrag van E 4.361.316,-.

(25-11) Het College heeft besloten de gemeenteraad te vragen de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Rotterdam (Gemeenteblad 2003, nr. 65) voor 2004 gewijzigd vast te stellen. Dit is noodzakelijk door gewijzigde wetgeving en onderwijskundige ontwikkelingen. Voor een belangrijk deel worden de wijzigingsvoorstellen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gevolgd. In een aantal gevallen wordt een specifiek Rotterdamse invulling gegeven.

(25-11) Het College heeft aan de directeuren DSO en SoZaWe de bestuursopdracht verstrekt ter voorkoming en bestrijding van jeugdwerkeloosheid. In de bestuursopdracht geeft het College de uitgangspunten en hoofdlijnen aan voor een gezamenlijke aanpak van de jeugdwerkloosheid door beide diensten, die daarin ondersteund worden door andere gemeentelijke diensten. DSO en SoZaWe zullen uiterlijk 1 februari 2004 een uitgewerkt actieplan met concrete targets opstellen.

(25-11) Het College heeft het voortgangsbericht over de bestrijding van voortijdig schoolverlaten besproken. Het College heeft besloten voor het jaar 2006 als target te formuleren dat het aantal voortijdige schoolverlaters met dertig procent moet zijn teruggedrongen. Met scholen voor voortgezet onderwijs en de ROC's is afgesproken dat deze in 2006 het rendement van hun opleidingen met vijftig procent moeten hebben verbeterd.

(25-11) Het College heeft met de in 2002 verzelfstandigde schoolbegeleidings-dienst (de CED-groep) afspraken gemaakt over de uit te voeren activiteiten in 2004. Hierin zijn de beoogde resultaten en de wijze van rapporteren benoemd. De afspraken passen binnen de overeengekomen meerjarenovereenkomst 2002-2006. In 2004 ontvangt de CED-groep een subsidie van E 7,6 miljoen.

(25-11) Het College ziet af van het voorkeursrecht voor de aankoop van een pand in het Laurenskwartier. Het pand zal niet worden aangekocht.

(25-11) Het College heeft besloten tot het splitsen van de eigendom van de grond bij appartementsrechten waarbij de grond in erfpacht is uitgegeven. Het wordt daardoor nu mogelijk over te gaan tot verkoop en levering in 'bloot eigendom' van de aldus ontstane appartementsrechten aan de betreffende erfpachters-appartementsgerechtigden. In de gemeentelijke informatiefolder 'Van erfpacht naar eigendom' is al gewezen op de bijzondere situatie van appartementsrechten-erfpacht. Aan de conversieaanbiedingen die hierop betrekking hebben, wordt een korte toelichting toegevoegd. Daarnaast wordt uitleg gegeven op de website van de gemeente.

(25-11) Het College heeft de Rapportage Nieuwbouwprogramma 2003 vastgesteld. Het nieuwbouwprogramma, voor de collegeperiode en de periode daarna tot 2010, is hierin afgezet tegen de beleidsuitgangspunten uit het collegeprogramma en de Woonvisie. Ook is in beeld gebracht welke acties zijn ondernomen om de doelstellingen te realiseren. Het tempo van de nieuwbouw (3000 woningen per jaar) staat hierin centraal. Deze rapportage levert samen met de 'Stand van het wonen' het overzicht van de voortgang van acties uit de Woonvisie. De 'Stand van het wonen' verschijnt eind 2003 voor het eerst.

(25-11) Het College heeft besloten tot de afgifte van een machtiging tot het binnentreden van een illegaal pension aan de West Varkenoordseweg. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming van dit pension is geen gevolg gegeven.

(25-11) Vooruitlopend op het definitieve besluit tot wijziging van het grondbeleid - van erfpacht naar de mogelijkheid tot uitgifte in eigendom - heeft het college besloten om in het belang van de bouwproductie in 2003 de grond waarop het geïntegreerde bouwplan aan de Uiterdijk in Pernis wordt gerealiseerd, te verkopen. Het bouwplan aan de Uiterdijk omvat koopwoningen, markthuurwoningen, bedrijfsruimte en gebouwde parkeervoorzieningen.

(25-11) Het College heeft de grondexploitatie Binnenhof/Hesseplaats (Ommoord) vastgesteld en daarmee de 'uitvoeringsstatus' gegeven aan de herontwikkeling van dit gebied. Op 7 februari 2000 werd de Toekomstvisie Ommoord in de deelgemeenteraad van Prins Alexander bestuurlijk vastgesteld. Daarmee werd formeel het startsein gegeven om de bouwplannen Hesseplaats en Binnenhof verder uit te werken. Voor beide plekken wordt voorgesteld het winkelvloeroppervlak met circa 2000 m2 uit te breiden en een woontoren te bouwen van circa honderd woningen in twintig lagen.

(25-11) Het College heeft besloten mevrouw M.D. Teenstra-Verhaar voor te dragen voor herbenoeming in de commissie voor Welstand en Monumenten voor een tweede termijn van drie jaar.

(25-11) Het College heeft de jury geïnstalleerd voor de verkiezing van de Groeibriljanten. In de jury zitten:
* Jacob van Rijs, architect bij het Rotterdamse architectenbureau MVRDV;
* Jan den Hartog, bestuursvoorzitter van Ernst & Young;
* Diny Roodvoets, algemeen rector Maarten Luther;
* Natascha Kuit, journalist bij TV Rijnmond;
* Annie Verdoold, Rotterdammer van het jaar 1996. In het collegeprogramma 2002-2006 'Het nieuwe elan van Rotterdam. en zo gaan we dat doen,' is het concept van de 'groeibriljanten' opgenomen. Groeibriljanten zijn plekken in de stad die als een kloppend hart van een wijk of stuk stad functioneren of kunnen functioneren. Sinds half september loopt een publiekscampagne. Rotterdammers die vinden dat een stukje stad moet worden verkozen tot Groeibriljant, kunnen hun plan indienen bij de gemeente. Uit alle initiatieven kiezen de Rotterdammers - met behulp van internet - hun publieksfavoriet. De jury selecteert uit de overgebleven initiatieven de resterende vier Groeibriljanten.

(25-11) Het College heeft besloten een garantie te verlenen voor het verstrekken van een kredietfaciliteit door de Rabobank Rotterdam aan WOM Vastgoed bv (Wijkontwikkelingsmaatschappij) voor de aankoop van vastgoed. De op 24 februari 2000 door de raad reeds verleende garantie is onderdeel van deze nieuwe kredietgarantie. WOM Vastgoed bv ontwikkelt en beheert vastgoed om op die manier de sociaal economische ontwikkeling in Rotterdam en omstreken te ondersteunen. WOM Vastgoed bv was onder andere betrokken bij de verbetering van de Witte de Withstraat.

(25-11) Het College heeft besloten om de directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam te mandateren om een subsidie van 1.050.000 euro te verlenen aan Digital Port Rotterdam en voor het jaar 2004 een subsidiebedrag van 450.000 euro te reserveren. Digital Port Rotterdam is een kenniscentrum voor ICT en logistiek. De oprichting past in de nieuwe economische visie van Rotterdam en levert een bijdrage aan het vormgeven van de regionale kenniseconomie.

Middelen en Control

(18-11) Het college van burgemeester en wethouders heeft de derde bestuursrapportage 2003 vastgesteld. De uitkering uit het Gemeentefonds geeft een toename te zien van E 4,9 miljoen. Inclusief dit voordeel komt het totaal aan onontkoombare (zowel voor- als nadelige) afwijkingen uit op E 1,8 miljoen positief. Gezien echter de toekomstverwachtingen, zoals onder andere verwoord in de voorjaarsnota en de begroting 2004, zal met dit voordeel zeer terughoudend worden omgegaan.

(25-11) Het college van burgemeester en wethouders heeft met onmiddellijke ingang disciplinair ontslag verleend aan een medewerker van de dienst Gemeentewerken wegens ernstig plichtsverzuim.

(25-11) Het college van burgemeester en wethouders heeft met onmiddellijke ingang disciplinair ontslag verleend aan een medewerker van de dienst Stadstoezicht wegens plichtsverzuim.

Bestuursdienst Algemeen

(21-11) Het college heeft voorstellen naar de raad gestuurd voor wijziging van de Verordening voorzieningen fracties, de Verordening voorzieningen raadsleden en de Vergoedingsverordening leden commissies.


---- --