Gemeente Apeldoorn

Terugblik raadsvergadering 27 november 2003

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft donderdag 27 november onder meer besluiten genomen over de onderwerpen; aanpak ring Apeldoorn, actualisering van verkeersbeleid, tariefexperiment openbaar vervoer en de heroverwegingsoperatie.

Aanpak ring Apeldoorn
Drie knelpunten op de ring worden aangepakt. Dit heeft de raad gisterenavond besloten. De kruisingen Edisonlaan-Vlijtseweg/Laan van Zevenhuizen-Kanaal Noord/Laan van Zevenhuizen-Sleutelbloemstraat (inclusief de tussenliggende wegvakken), Laan van Westenenk-Europaweg en Zwolseweg-Loolaan-Jachtlaan worden vergroot. De verwachting is dat het aanpassen van de kruisingen een belangrijke bijdrage levert aan het verbeteren van de doorstroming van het verkeer. De financiering van het kruispunt De Naald is nog niet helemaal rond en afhankelijk van subsidie van de provincie. In de loop van 2004 zal over deze subsidieaanvraag duidelijkheid ontstaan.
Stemgedrag op dit onderwerp:
36 raadsleden stemden vóór het voorstel en 3 raadsleden tegen (Voor: CDA 8, Leefbaar Apeldoorn 7, VVD 6, PvdA 6, Gemeentebelangen 3, D66 2, ChristenUnie 2. SGP 2 stemde voor het voorstel maar gaf als kanttekening tegen het aanpakken van het kruispunt De Naald te zijn. Tegen: GroenLinks 3).

Actualisering van verkeersbeleid
De raad heeft aan het college de opdracht gegeven notities te maken over de stand van zaken Actualisering van verkeersbeleid. Dit betekent dat de raad aparte notities ontvangt over de parkeertarieven en over het algemene parkeerbeleid inclusief de parkeernormen en het instellen van vergunningzones. Daarnaast is een notitie toegezegd over de hoofdwegenstructuur. De notities over de hoofdwegenstructuur en het parkeerbeleid zijn eind 2003/begin 2004 afgerond. De notitie over de scenario's van parkeertarieven is afgerond in het voorjaar van 2004. De notities worden aan de raad aangeboden en ter vaststelling voorgelegd. Tijdens deze raadsvergadering is het politiek inhoudelijke debat dus nog niet gevoerd.
Stemgedrag op dit onderwerp:
36 raadsleden stemden vóór het voorstel en 3 raadsleden tegen (Voor: CDA 8, Leefbaar Apeldoorn 7, VVD 6, PvdA 6, Gemeentebelangen 3, D66 2, ChristenUnie 2, SGP 2. Tegen: GroenLinks 3).

Tariefexperiment
Apeldoorn gaat het komende jaar door met het tariefexperiment Pieken met de Pluskaart. Dit betekent dat tot en met 31-12-2004 de openbaar vervoer reiziger voor 1 euro met de bus heen-en-weer naar het centrum kan. Het is nog niet duidelijk wat er na 2005 met de pluskaart gebeurt. Onder meer omdat het nog niet duidelijk is of dan de provincie of de gemeente de OV-bevoegdheid heeft. Stemgedrag op dit onderwerp:
36 raadsleden stemden vóór het voorstel en 3 raadsleden stemden tegen (Voor: CDA 8, Leefbaar Apeldoorn 7, VVD 6, PvdA 6, GroenLinks 3, D66 2, ChristenUnie 2, SGP 2. Tegen: Gemeentebelangen 3).

Heroverwegingsoperatie
De raad heeft aan het college de opdracht gegeven een heroverwegingsnota te maken waarin heroverwegingsopties tot een totaalbedrag van structureel circa 12 miljoen in kaart worden gebracht. In 2005, 2006 en 2007 moet de gemeente flink bezuinigen (respectievelijk 5 miljoen, 7,5 miljoen en 8 miljoen). Gelet op de omvang van deze bedragen zijn ingrijpende maatregelen nodig. Eind januari 2004 zal het college een heroverwegingsnota presenteren. Om een goede afweging te kunnen maken wil de raad vervolgens een zorgvuldig gesprek met de stad voeren over de vraag hoe de gemeente op een evenwichtige manier de heroverwegingstaak kan realiseren. Medio maart rondt de raad deze gesprekken af, waarna eind april 2004 in de raadsvergadering een besluit zal worden genomen. Als voorzet heeft de raad ingestemd met het amendement Veilig van de ChristenUnie. Hierdoor is vastgesteld dat in de heroverwegingsoperatie Apeldoorn haar kernkwaliteit koestert: een aantrekkelijke en veilige leefomgeving. Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de raad eerder al aangegeven de sociaal zwakkeren zoveel mogelijk te zullen sparen. Stemgedrag op dit onderwerp:
De gehele raad heeft ingestemd met de raadsopdracht. Het amendement van de ChristenUnie is aangenomen met 20 stemmen voor en 19 tegen
(Voor: CDA 8, VVD 6 D66 2, ChristenUnie 2, SGP 2. Tegen: Leefbaar Apeldoorn 7, PvdA 6, GroenLinks 3, Gemeentebelangen 3).

Overige aandachtspunten
Op verzoek van de SGP komt bij de geboorte van het kind van Kroonprins Willem-Alexander en prinses Màxima in het stadhuis een felicitatieregister te liggen. Ook wordt nagedacht over andere mogelijkheden om de aanstaande geboorte en de band tussen Apeldoorn en de Oranjes luister bij te zetten.

Op verzoek van de PvdA heeft Burgemeester De Graaf toegezegd dat het college opnieuw mogelijke alternatieve locaties voor de politiepost in de Wijk Zuidwest zal bestuderen.

De breed gedragen motie Zomerpaleis van GroenLinks en D66 geeft een nieuwe kans om in de binnenring van het Zomerpaleis in Woudhuis het speel- en ontmoetingsplein te behouden. In de motie, ontstaan dankzij een indrukwekkende brief van een 12 jarige jongen, wordt het college gevraagd alternatieve parkeerplaatsen te zoeken en zo het binnengebied autovrij te houden.

GroenLinks wil dat er op korte termijn een communicatietraject wordt gestart om de inwoners van de regio Stedendriehoek te informeren over de planontwikkeling rondom de Ruimtelijke perspectieven Stedendriehoek 2030. Tijdens bijeenkomsten voor bewoners moet er ruimte zijn hun mening kwijt te kunnen. De GroenLinks-fracties in de regio Stedendriehoek bieden gezamenlijk bij de gemeenteraden een motie in om dit te bewerkstellingen. De gemeenteraad van Apeldoorn heeft ingestemd met de motie.
Stemgedrag op dit onderwerp:
23 stemmen voor en 16 tegen (Voor: Leefbaar Apeldoorn 7, VVD 6, GroenLinks 3, Gemeentebelangen 3, D66 2, SGP 2. Tegen: CDA 8, PvdA 6, ChristenUnie 2).

Voor het laatst bijgewerkt op: 28-nov-2003 02:36