Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Enquête in Zaandam, Heerlen en Bergen op Zoom: 'Groene stroom in uw gemeente?'

Amsterdam, 28 november 2003 --- Milieudefensie houdt de komende weken een enquête onder de inwoners van Zaandam, Heerlen en Bergen op Zoom om hun mening te vragen over het gemeentelijk energiegebruik. Deze drie plaatsen zijn duidelijke achterblijvers bij het gebruik van groene stroom voor gemeentelijke aansluitingen. Terwijl eenderde van de Nederlandse gemeenten uitsluitend groene stroom gebruikt, voor onder meer straatverlichting, gemeentelijke gebouwen en sportcomplexen, heeft de gemeente Zaanstad slechts 15 procent groene stroom. Bergen op Zoom heeft alleen zijn kerktoren, de Peperbus, groene stroom gegeven. In Heerlen wordt door de gemeente zelfs in het geheel geen groene stroom gebruikt. Milieudefensie wil weten hoe inwoners hierover denken.

Groene stroom is stroom uit zon, wind, waterkracht en biomassa. Het gebruik van groene stroom is een belangrijk middel tegen klimaatverandering. Het gebruik van groene stroom zou normaal moeten zijn, vindt Milieudefensie. Dat geldt zeker voor gemeenten. Om er achter te komen wat inwoners van gemeenten met veel ' vuile' stroom hier zelf van vinden, heeft Milieudefensie in drie steden een enquête verspreid. Daarin wordt inwoners gevraagd om hun mening te geven over het klimaatonvriendelijke beleid van hun gemeente.

Sinds de liberalisering van de energiemarkt hebben al 2,2 miljoen huishoudens voor groene stroom gekozen. Blijkbaar vinden veel inwoners van Nederland groene stroom belangrijk. Het is daarom teleurstellend dat er nog gemeenten zijn die niet of nauwelijks gebruik maken van de mogelijkheid om schonere energie te kiezen, meent campagneleider Luuk Heijlman van Milieudefensie. 'Meer groene stroom is haalbaar en betaalbaar' aldus Heijlman. 'Dat blijkt uit het feit dat veel gemeenten wél op groene stroom zijn overgestapt.'

Milieudefensie vindt dat juist gemeenten voor groene stroom moeten kiezen. Gemeenten hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid, en vervullen bovendien een voorbeeldfunctie richting hun inwoners.

De enquête voor inwoners van Zaandam, Bergen op Zoom en Heerlen is ook te downloaden op www.milieudefensie.nl/klimaat