KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Akkoord contributie- en tariefsverhogingen 2004

11/28/2003

Op donderdagavond 27 november 2003 zijn het Wedstrijdplatform en de Ledenraad van de KNHS akkoord gegaan met de voorstellen van het Federatiebestuur voor verhoging van de tarieven en de contributie in 2004. Deze verhogingen waren nodig door het wegvallen van de overheidssubsidie, de slechte economische situatie en afspraken die in en rond de fusie waren gemaakt. Het Federatiebestuur heeft de Ledenraad hier in de brieven van 29/9, 30/10 en 19/11 uitgebreid over geïnformeerd. Het Federatiebestuur heeft een omvangrijk pakket aan bezuinigingen ingezet, dat oploopt tot 0,7 mln. in 2006. Dat pakket heeft een beperkt effect in 2004, onder meer omdat er personeel bij is betrokken, waardoor aanzienlijke tarief- en contributieverhogingen noodzakelijk blijven.

Het Wedstrijdplatform, dat op basis van de reglementen een belangrijke stem heeft in de vaststelling van de tarieven voor de wedstrijdruiters, ging na een lange discussie akkoord met de verhoging van de tarieven omdat het Federatiebestuur aangaf gezien de intering op het eigen vermogen van de KNHS die al plaatsvindt en plaatsgevonden heeft, een sluitende begroting absoluut noodzakelijk te vinden. Iets waar de financiële adviescommissie van de Ledenraad ook een groot belang aan heeft gegeven. Binnen deze randvoorwaarde bleken uiteindelijk geen betere alternatieven voorhanden. Nadat het Wedstrijdplatform akkoord ging met de tariefsverhoging, stemde nadien ook de Ledenraad in met verhoging van de tarieven, de contributie en de begroting 2004, inclusief de daarin verwerkte bezuinigingsvoorstellen. Een overzicht is als bijlage opgenomen (PDF-bestand). De contributie voor leden van verenigingen komt op 12,50 ( 2,50 lager dan in het oorspronkelijke voorstel) en de tarieven gaan met gemiddeld 15% omhoog, waarbij voorts de eenduidigheid is vergroot en het werk dat gedaan moet worden meer in evenwicht is gebracht met de hoogte van het tarief.

Verder zijn er de volgende voorstellen tot bezuiniging overgenomen:
1. Het inkrimpen van de werkorganisatie met 12 mensen, waarvan 8 in 2004.

2. Het sluiten van het kantoor in Wanroij en de werkzaamheden concentreren in Ermelo (over deze voorstellen wordt nog overleg gevoerd met de Ondernemingsraad en de vakorganisaties).
3. Het schrappen van de KNHS ledenkaart

4. Het niet meer vergoeden van de 100,-- voor het aanpassen van de statuten (en verlengen van de termijn waarbinnen ze aangepast moeten zijn naar 2010).

5. Het niet meer afsluiten van een WA-verzekering voor verenigingen per 1 april 2004, waarbij nog onderzocht wordt of een collectieve verzekering, die doorbelast wordt, goedkoper is voor de verenigingen. Voorstellen zullen begin 2004 worden gecommuniceerd.

Verder is de afspraak gemaakt dat alle verenigingen hun mutaties zoals gevraagd voor 1 december aanleveren. Leden van verenigingen die het blad Paard & Sport niet ontvangen en geen startkaarten of startcoupons hebben, hebben tot 1 maart 2004 de gelegenheid alsnog op te zeggen vóór 1 maart. Zij krijgen dan hun contributie in het tweede kwartaal gerestitueerd.

Wat de hoogte van de contributie betreft is er naar gestreefd deze voor alle leden naar een min of meer gelijk niveau te trekken; een niveau dat nog laag is vergeleken bij de contributies die aan andere sportbonden worden betaald. Het Federatiebestuur heeft voorts aangegeven bij de realisering van een nieuw automatiseringssysteem het mogelijk te maken dat elk lid nog maar één keer de contributie aan de KNHS betaalt.

Tenslotte: gisteravond is door alle betrokkenen een heel lastige afweging gemaakt. Uiteindelijk is de beslissing genomen om voor 2004 die middelen te genereren, die een verdere kwaliteitsslag mogelijk maken waarmee ook de doelen, die met de fusie zijn beoogd, in zicht komen. De Financiële Commissie van de Ledenraad had daar in zijn advies eveneens sterk op aangedrongen. De werkorganisatie zal er op basis van de nu genomen besluiten in 2004 ook alles aan doen en moeten doen om de basisdienstverlening verder te verbeteren. Met de besluitvorming lijkt een belangrijke stap gezet om de KNHS weer in rustiger vaarwater te brengen. Dat is belangrijk voor de sport en de gehele paardenhouderij.

Bijlage: Tarievenlijst 2004 (PDF)


---

Om PDF bestanden te bekijken, dient u Acrobat Reader op uw computer te installeren. U kunt dit programma gratis downloaden door op de knop te klikken.

---

Bron: KNHS