Dienstenbond CNV

Principe-akkoord nieuwe CAO bij ARCADIS
28-11-2003

Onlangs is met ARCADIS een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO. De ingangsdatum is 1 april 2004, maar het is de bedoeling de wijzigingen in het pensioenstelsel door te voeren per 1 januari 2004. Naast pensioenafspraken, is een afspraak gemaakt ten aanzien van het salaris. Per 1 november 2004 wordt een eenmalige resultaatafhankelijke uitkering uitbetaald.

De afgelopen maanden is intensief onderhandeld met ARCADIS over een tweetal punten, te weten de pensioenregeling en salarisafspraken. Beide onderdelen zijn vanaf het begin aan elkaar gekoppeld.

Nieuwe pensioenregeling
Een nieuwe pensioenregeling bleek onontkoombaar gelet op de toenemende kostenstijging en het inmiddels ontstane tekort van ruim 10 miljoen euro. Dit tekort had ook zijn neerslag op indexatie van de pensioenregeling.
Er is gezocht naar verschillende alternatieven, maar uiteindelijk is er een nieuwe pensioenregeling totstand gekomen. Om ons te begeleiden in het proces, hebben we een tweetal pensioenadviseurs in de arm genomen, te weten Jan van de Brink en David de Boer.

Eenmalige uitkering
Afgelopen maand hebben vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet een zgn. sociaal akkoord afgesloten. Hierin staat onder meer dat er geen structurele loonsverhogingen mogen worden afgesproken. Vandaar dat we bij ARCADIS 1,25% eenmalig per november 2004 zijn overeengekomen (afhankelijk van de resultaten van ARCADIS Nederland).

Principe-akkoord
In het principe-akkoord, dat al onze leden bij ARCADIS thuis gestuurd hebben gekregen, staan de gemaakte afspraken. Deze kunt u rustig doornemen. Omdat de pensioenmaterie nogal complex is, zijn vijf informatie-bijeenkomsten belegd waarin ARCADIS en de vakbondsvertegenwoordigers uitleg geven en vragen beantwoorden. De data staan genoemd in CAO Nieuws van 21 november j.l.

Positief voorleggen
Als vakbonden leggen wij het bereikte principe-akkoord positief aan u voor. U heeft de gelegenheid om schriftelijk uw stem uit te brengen, middels het u toegestuurde reactieformulier. Deze kunt u terugsturen of terugfaxen. U kunt uw stem ook per email uitbrengen (apeldoorn@cnvdibo.nl). Als u dat doet vergeet dan niet uw lidmaatschapsnummer, adresgegevens en adresgegevens van uw werkgever te vermelden. Uiteraard is er ook ruimte om eventuele opmerkingen te plaatsen.
Uw stem uitbrengen kan tot en met vrijdag 19 december as. Alleen uitgebrachte stemmen worden geteld.

Vragen?
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel: (055)5772640 of email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.