Gemeente Leeuwarden

Brand bij voormalige sorteerinrichting Oldenburger geblust

brand oldenburger De brand die op vrijdagmorgen 28 november woedde in het sloophout bij de voormalige sorteerinrichting Oldenburger aan de Newtonweg heeft gezorgd voor langdurige stank- en rookoverlast in een groot deel van Leeuwarden. De bluswerkzaamheden duurden tot ongeveer 12.00 uur.

Een deel van het hout bevatte verfresten. Daarom is voortdurend aandacht besteed aan de verspreiding van gevaarlijke stoffen. Door de brandweer zijn benedenwinds metingen van stikstofoxiden verricht op plaatsen waar klachten werden gemeld. Daar waren geen meetbare hoeveelheden aanwezig. Vanwege het mistige weer met weinig wind uit het zuidwesten bleef de rook lang hangen, ook in het centrum van de stad. Her en der in Leeuwarden waren er nogal wat klachten over stank en rook. De rook was irriterend voor ogen en luchtwegen. Dit is toe te schrijven aan giftige bestanddelen die houtrook altijd bevat. Omdat de brand kort geduurd heeft, zijn de effecten op de gezondheid slechts tijdelijk. Dergelijke effecten nemen snel af nadat de rook is verdwenen.

Voor algemene vragen over het incident kunnen inwoners terecht bij de gemeente Leeuwarden, 058 - 2338833, de provincie, 058 2925925, voor vragen over de gezondheid bij de GGD Fryslàn 058 2334334.