Ingezonden persbericht

Politie Amsterdam-Amstelland - Actie De Blauwe Lijn draait weer

28/11/2003 - Woensdag 26 november is de regiopolitie Amsterdam-Amstelland opnieuw een grote actie begonnen tegen overlast en criminaliteit op en rond metrolijnen en de bijbehorende treinstations onder de naam "De Blauwe Lijn (2)". Net als in mei dit jaar werken hierbij diverse diensten samen. Bovendien wordt het actiegebied uitgebreid en zullen onder het motto 'tegenhouden' op de doorgaande wegen in Amsterdam-Centrum, -Oost en -Zuidoost extra controles worden uitgevoerd. De actie duurt tot en met zaterdag 29 november.

Resultaten
Tot nu toe werden ruim 14.000 auto's gecontroleerd, 35 personen aangehouden voor onder andere het overtreden van de Wet Wapens en Munitie, het opgeven van een valse naam en heling. Daarnaast werd(en) 605 mensen op de bon geslingerd, 10 gestolen auto's getraceerd, 10 keer misbruik van schorsende voorwaarden geconstateerd, twee katvangers ontmaskerd, 10 fiscale waarschuwingen uitgedeeld en 19 auto's in beslag genomen voor nader onderzoek.

Aanpak
"De Blauwe Lijn" is erop gericht de veiligheid en leefbaarheid te vergroten in en langs het metro- en NS-tracé. Bij de aanpak zal lijn- of tracégebonden worden gewerkt om te voorkomen overlast en criminaliteit zich verplaatst naar een andere locatie. Bovendien wordt een belangrijk deel van de infrastructuur van de betreffende gebieden bij de actie betrokken. Op diverse doorgaande wegen worden extra verkeerscontroles gehouden en er wordt preventief gefouilleerd in de aangewezen gebieden. Er zal gehandhaafd worden op basis van 'Zero Tolerance'. Om de continuïteit te waarborgen zal de actie met enige regelmaat onaangekondigd herhaald worden.

Onveiligheidsgevoelens
Het metronet vervoert dagelijks vele tienduizenden forenzen, scholieren en winkelend publiek. In de metrotreinen en op de stations ondervinden reizigers en personeel veel overlast en hinder van mensen die het niet zo nauw nemen met de gangbare normen en vaak de regels aan hun laars lappen. Ook veel schoolgaande jeugd bezondigt zich hieraan. Hierdoor ontstaat bij de overige reizigers een groot gevoel van irritatie en onveiligheid. Door het consequent houden van toezicht en repressief optreden in alle metrotreinen en op alle betreffende stations wordt zoveel mogelijk dit gevoel weggenomen.

Partners
De politie werkt onder andere samen met het Ondersteunings Team Vervoer (OTV), het GVB, de NS, de Koninklijke Marechaussee, Douane, Dienst Motorrijtuigenbelasting, Dienst Stadstoezicht en het KLPD.Diverse interne onderdelen en diensten verlenen ondersteuning.