Gemeente Enkhuizen

Vlekkenplan Toekomstvisie Recreatieoord Enkhuizer Zand

Door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enkhuizen is een principe besluit genomen over een Toekomstvisie voor het Recreatieoord Enkhuizer Zand. De integrale ruimtelijke visie voor de toekomst is vastgelegd in een vlekkenplan. In het vlekkenplan wordt aangegeven hoe het verblijfs- en recreatiegebied de komende jaren wordt verbeterd. In het vlekkenplan komt meer ruimte beschikbaar voor de dagrecreatie en de strandfunctie, de camping voor seizoenplaatshouders wordt verplaatst en op de vrijkomende plaats komen recreatiewoningen. De raad neemt op 6 januari 2004 een beslissing over dit vlekkenplan.

Bestuursopdracht Toekomstvisie

Nadat de gemeente de grond van het Recreatieoord Enkhuizer Zand had teruggekocht van het Samenwerkingsorgaan Westfriesland, besloot de gemeenteraad op 1 april 2003 te komen tot een gemeenschappelijke, integrale ruimtelijke toekomstvisie voor het Recreatieoord Enkhuizer Zand. Aan een ingestelde projectgroep werd een Bestuursopdracht verstrekt. De projectgroep moest, binnen randvoorwaarden, met voorstellen komen die konden steunen op een breed politiek en maatschappelijk draagvlak en die gelet op wet- en regelgeving en financieel-economische aspecten ook uitvoerbaar zijn. De projectgroep heeft vele gesprekken gehouden met belang-hebbenden. Belanghebbenden zijn niet alleen gebruikers, maar ook buren, maatschappelijke organisaties en marktpartijen. Vorige week heeft de projectgroep haar eerste rapportage, voorzien van een vlekkenplan aangeboden aan het college.

Het vlekkenplan

Het vlekkenplan voorziet o.a. in:

· een verplaatsing van de camping voor seizoenplaatshouders naar het noorden;

· het realiseren van recreatiewoningen dicht bij de binnenstad;

· een autoluw verblijfs- en recreatiegebied door centraal bij de entree te parkeren (dubbeldeks);

· een uitbreiding van het stadspark met evenemententerrein;

· een uitbreiding van de openbare functies (strand en dagrecreatie) met goede speel-, en horecavoorzieningen en ondersteunende voorzieningen voor de dagrecreatie;

· een verzelfstandiging van de campings;

· een uitbreiding van Sprookjeswonderland;

· een wandel- en fietsroute van Kadijken naar de binnenstad;



De voorzieningen worden gerealiseerd binnen het oorspronkelijke exploitatiegebied dat loopt van het Zuiderzeemuseum (in het zuiden) tot aan de waterinlaat (in het noorden). Alleen voor de natuurwaarden zal compensatie moeten worden gevonden ten noorden van de waterinlaat.

Overleg met de belanghebbenden

Alvorens tot dit vlekkenplan kon worden gekomen is breed overleg gevoerd met alle belanghebbenden. Op basis van de gehouden interviews en de eigen beoordeling zijn er eerst twee concepten gemaakt voor een vast te stellen vlekkenplan. Deze twee concepten zijn op 28 oktober voorgelegd aan de belanghebbenden. Rekening houdende met de gehoorde reacties heeft de projectgroep, onder afweging van belangen, haar definitieve keuze gemaakt. Dit plan heeft geleid tot het principe besluit van het college van hedenochtend. Vanavond zal het definitieve vlekkenplan worden gepresenteerd aan de belanghebbenden.

Besluitvormingstraject

Na een meer definitief besluit door het college op 2 december, zal het vlekkenplan worden besproken door de raadscommissie Grondgebied in de vergadering van 16 december. Deze vergadering is openbaar. Vervolgens zal het voorstel worden geagendeerd voor de raadsvergadering van 6 januari 2004. De feitelijke uitvoering van het plan zal niet eerder plaatsvinden dan in 2005.

Burgemeester en wethouders van E n k h u i z e n

Namens dezen,

H.F.P. Bode, wethouder

Indien u meer informatie wenst, dan kunt u contact opnemen met:

J.W.Th.M. Slagter, adjunct-secretaris

tel.: (0228) 36 01 92

Datum laatst gewijzigd: 27/11/2003