Dienstenbond CNV

Komt er ploegendienst bij Fruitmasters?
28-11-2003

De directie van Fruitmasters Veiling in Geldermalsen heeft aan de ondernemingsraad van de veiling en aan CNV Dienstenbond laten weten dat men het voornemen heeft om op korte termijn in twee-ploegendienst te werken. Ondernemingsraad en CNV Dienstenbond hebben met elkaar gesproken over de instemmingsaanvraag die bij de OR voorligt. Naar aanleiding daarvan heeft de OR een groot aantal vragen aan de directie gesteld. Ook CNV Dienstenbond heeft vragen gesteld. Die vragen liggen op het vlak van de arbeidsvoorwaardelijke consequenties. Op donderdag 20 november spraken bond en werkgever met elkaar. Hieronder volgt een impressie.

Door toename van werk bij Fruitmasters, met name op het gebied van kleinverpakking en het aanboren van nieuwe klanten m.n. in de retail, maar ook door bijvoorbeeld de recente overname van Citronas, wordt Fruitmasters volgens de directie steeds meer een produktiebedrijf. Retailers stellen andere eisen aan Fruitmasters dan de veiling gewend was. Er is meer druk om sneller te leveren. Daarom heeft werkgever het voornemen om de bedrijfstijd (de tijd waarin in het bedrijf gewerkt wordt) te verlengen.
De ondernemingsraad buigt zich over de vraag naar de noodzaak van de invoering van een ploegendienst en de argumenten die werkgever daarvoor aandraagt.

Ploegendiensten
Werkgever heeft het over ploegendiensten en over verschoven diensten. CNV Dienstenbond heeft gevraagd hoe Fruitmasters dat concreet voor ogen ziet. Bij verschoven diensten is er sprake van een tijd waarin in dubbele bezetting wordt gewerkt, bijv. de ene dienst begint om 6.00 uur en duurt tot 14.00/14.30 uur en de andere dienst begint om 12.00 uur en duurt tot 20.00/20.30 uur. Van 12.00 tot 14.30 uur loopt er dan een dubbele bezetting van werknemers op de werkvloer. Bij ploegendiensten wil werkgever in twee op elkaar aansluitende ploegen werken tussen 6.00 en 23.00 uur. De ene ploeg zou dan van 6.00 tot 14.00/14.30 uur werken en de andere ploeg komt als de eerste stopt en werkt door tot 23.00 uur. In de CAO is geregeld dat er tot maximaal 22.00 uur kan worden gewerkt, maar volgens de veiling is het beslist wel nodig om tot 23.00 uur te mogen werken.

Voor wie zouden ploegen gaan gelden?
Zoals het er nu uitziet, wil werkgever het ploegensysteem voor alle afdelingen in het sorteer- en pakstation in Geldermalsen invoeren. Daarnaast zou het moeten gaan gelden voor een aantal ondersteunende diensten zoals de technische dienst, de fustafdeling en het koelhuis in Geldermalsen.
Vrijwel iedereen krijgt er dus, vroeg of laat, mee te maken. In eerste instantie wil Fruitmasters slechts een deel van de werknemers in ploegen laten werken, maar het is reëel om te verwachten dat dit zich snel zal uitbreiden.
Daarom is het belangrijk dat iedereen, ongeacht of het u direct of later zal treffen, meepraat over de gevolgen van eventuele ploegendiensten.

Gevolgen
CNV Dienstenbond heeft tijdens het overleg op donderdag 20 november naar voren gebracht dat er rekening gehouden moet worden met de ingrijpende gevolgen voor de werknemers. Niet alleen betekent invoering van ploegendiensten dat het privéleven drastisch wordt beïnvloed, maar ook zullen een aantal praktische problemen van mensen moeten worden opgelost. Want hoe zit het met bijvoorbeeld de combinatie werk en zorg (stel dat uw partner s avonds werkt omdat u op dat tijdstip op de kinderen past en nu moet u ineens ook 1 x per twee weken s avonds werken; hoe wordt dat opgelost?). En wat te doen met de wekelijkse sport of andere activiteit?

Belangen van werknemers
In een aantal CAOs zijn bepalingen opgenomen over de manier waarop met de belangen van de werknemers (en die van de werkgever) rekening gehouden moet worden. Wij hebben de veiling en de OR daarvan een kopie gegeven.
Ook is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als de veiling terugkomt op haar besluit. Stel dat u twee jaar in ploegen werkt en u bent er net aangewend en hebt net uw privéleven op deze situatie ingesteld, en dan vindt de veiling het toch maar beter om weer in dagdienst te werken... Nu al moeten afspraken worden gemaakt over hoe er in zon situatie wordt gehandeld.

Beloning
En wat dacht u van de beloning voor het werken in ploegen? In de CAO staan weliswaar toeslagen voor het werken op bijzondere uren, maar voorzien die in een situatie van structurele ploegendienst? Ook kan het niet zo zijn dat als het de veiling goed uitkomt, dat u dan in ploegen werkt, terwijl als het beter uitkomt dat u in dagdienst gaat werken, dat u dan weer terug naar de dagdienst wordt gezet.

Overwerk
Daarnaast zijn er een aantal werknemers die in de afgelopen tijd veel overwerk hebben verricht. Dat was in hun eigen belang (ze verdienden er een centje bij) maar ook in het belang van de veiling. Verwacht wordt dat er door invoering van ploegendiensten veel minder overgewerkt zal worden. Deze werknemers worden direct in hun portemonnee getroffen. Wij hebben voorgesteld daarvoor oplossingen te verzinnen, bijv. in de sfeer van afbouw.

Vragen of opmerkingen?
Voorlopig nog voldoende vragen en onduidelijkheden. Op vrijdag 5 december a.s. wordt het overleg voortgezet. Wij willen graag weten wat u vindt. Belt of mailt u dus met uw bestuurder Aletta Bulsink bij CNV Dienstenbond, tel: (055)5772640 of email: a.bulsink@cnvdibo.nl.