UPC NEDERLAND

UPC gaat verder met geleidelijke harmonisatie tarieven

UPC Nederland gaat verder met geleidelijke harmonisatie van kabeltelevisietarieven

Renovatie netwerken en klantensystemen voltooid

Amsterdam, 28 november 2003- UPC gaat op 1 januari 2004 verder met het geleidelijk harmoniseren van de tarieven voor het standaardpakket kabeltelevisie in haar verzorgingsgebied. Dit proces is in juli 2003 gestart en zal rond eind 2004 voltooid zijn. Als gevolg hiervan zullen de tarieven in de meeste gemeenten van het UPC-kabelgebied verder worden aangepast naar een gemiddelde van 11,95 euro (ex BTW) op 1 januari 2004. Doel is te komen tot één geharmoniseerd standaardtarief voor alle kabeltelevisieklanten in Nederland.

In juli van dit jaar werd dit harmonisatieproces in 66 gemeenten ingezet. Het aantal verschillende tarieven in alle UPC-gemeenten zal nu afnemen van 169 in het begin van 2003 naar 78 in het begin van 2004. UPC verwacht dit landelijke harmonisatieproces naar één enkel tarief aan het eind van 2004 voltooid te hebben.

De tariefsharmonisatie creëert helderheid en is noodzakelijk voor UPC om een efficiënte, betrouwbare exploitatie en hoge kwaliteit voor de klant op langere termijn te waarborgen. UPC is nu vrijwel klaar met de complete renovatie van haar netwerken en klantensystemen. Zoals eerder deze week kenbaar gemaakt, haalt UPC inmiddels de doelstellingen voor bereikbaarheid en snelheid van reageren die het zichzelf eerder dit jaar heeft gesteld.

Het gemiddelde UPC-tarief in Nederland zal op 1 januari 11,95 euro ex. BTW bedragen. Zoals eerder in juli al aangekondigd, zal eind 2004 de tariefstelling in alle gemeenten uiteindelijk geharmoniseerd zijn op het landelijke niveau van 12,77 euro per maand, ex BTW en inclusief inflatie correctie. Vergelijkbaar met de eerste harmonisatiestap in juli zal de tariefsaanpassing per 1 januari aan een maximum gebonden zijn (maximaal 2,55 ex BTW). Dit geharmoniseerde tariefniveau is gebaseerd op een eenduidig, gevalideerd en landelijk kostenmodel. Dit model is daarmee toetsbaar voor de verantwoordelijke landelijke toezichthouders zoals de NMa. Nederland heeft op dit moment een van de laagste tarieven voor kabeltelevisie in Europa. Ook na de tariefaanpassing zal dit het geval blijven.

De tariefaanpassing sluit eveneens aan bij de nieuwe positie van kabelbedrijven in Nederland. In het kader van Europese richtlijnen voor de elektronische communicatie sector ontstaat een bredere markt voor concurrerende, moderne infrastructuren. Binnen deze nieuwe Europese regels zijn bestaande, gefragmenteerde lokale afspraken overbodig. Toezicht op de tarieven wordt nu op landelijke basis gewaarborgd. Op basis van vele gesprekken met individuele gemeenten heeft UPC geconstateerd dat een landelijk harmonisatiebeleid ook op lokaal niveau breed wordt gedragen. Met een aantal gemeenten voert UPC momenteel nog overleg, vooral over specifieke lokale elementen. Deze gesprekken zet UPC vanzelfsprekend voort.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met UPC Nederland, afdeling Communicatie, Mark Zellenrath, tel. 020-775 5781 of 06-2954 3519

UPC N.V.

28 nov 03 14:57