INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Vrijheidswijk uit Leeuwarden wint Trapveld Trofee 2003

Enquête: 447 digitale trapvelden in Nederland werden ruim 1 miljoen keer bezocht in 2003

Vandaag is in Emmen op de jaarlijkse Digitale Trapveldendag de Trapveld Trofee 2003 uitgereikt aan Trapveld Vrijheidswijk Leeuwarden. Het is één van de nu 447 Digitale Trapvelden in Nederland. Vrijheidswijk kan met recht tot de succesvolle trapvelden gerekend worden. Elk jaar weer valt dit trapveld op door zijn originele en relevante projecten, de inzet van de medewerkers en het enorme bereik in de wijk. Dit jaar weer een stijging naar een recordaantal van 31.000 bezoekers. Winnaar van de trofee voor het Beste Project van een trapveld werd het Geheugen van Oost. Dit project van Buurtonline Amsterdam en het Amsterdams Historisch Museum is een verhalenwebsite van buurtbewoners uit Amsterdam-Oost.

Digitale Trapvelden zijn laagdrempelige centra in aandachtswijken van 30 grote steden waar bewoners kunnen leren omgaan met informatie- en communicatietechnologie (ICT). Dit project van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is gestart in 2000 onder minister van Boxtel. Het project liep oorspronkelijk eind 2003 af, maar is met een jaar verlengd (zij het zonder extra financiering). De Digitale Trapvelden worden ondersteund door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en Stichting Nederland Kennisland.

Op deze landelijke trapvelddag kwamen zo'n 100 medewerkers van Digitale Trapvelden uit heel Nederland bijeen om van elkaar te leren. Daarnaast werden de resultaten gepresenteerd van de Trapveld Monitor 2003, een enquête onder alle Digitale Trapvelden in Nederland. De belangrijkste resultaten uit deze enquête zijn:


- Er zijn op dit moment in totaal 447 Digitale Trapvelden, waarvan er 177 medegefinancierd worden door het ministerie van BZK. In 2002 waren dit nog 234 trapvelden, waarvan 111 een bijdrage kregen van het ministerie van BZK.


- Een steekproef onder 50 trapvelden toont dat deze 150.000 keer zijn bezocht. Een voorzichtige extrapolatie levert op dat alle trapvelden gezamenlijk in 2003 ruim 1 miljoen keer zijn bezocht.


- De meeste Digitale Trapvelden (32%) zijn gevestigd in een buurthuis. 25% van de trapvelden is gevestigd in een bibliotheek en zo'n 9% in een school.


- De belangrijkste successen van de trapvelden zijn volgens de deelnemende gemeenten: bereiken van specifieke doelgroepen die normaal moeilijk worden bereikt, wegnemen van computervrees, enthousiasme opwekken bij bewoners en wijkinstellingen. Als belangrijkste knelpunten noemen de stedelijke coördinatoren: financiën, onvoldoende vrijwilligers, beperkte professionele begeleiding. De digitale trapvelden worden door de gemeenten gewaardeerd met gemiddeld een 7,2.


- 77% van de trapvelden gaat na 1 januari 2004 door, hoewel de financiering van het ministerie BZK dan afloopt. De gemeente is inmiddels de belangrijkste financier voor de trapvelden: 65% van de trapvelden noemt het als inkomstenbron en meer dan de helft daarvan als grootste inkomstenbron.

Meer info over Trapveld Vrijheidswijk Leeuwarden: www.vrijheidswijk.nl
Meer info over het Geheugen van Oost: www.geheugenvanoost.nl Meer info over Digitale Trapvelden: www.trapveld.nl