De Unie


Transavia - Overleg CAO start met discussie WDT

28 november 2003 - Na het akkoord over verlenging van de afgelopen CAO met veertien maanden (met een salarisstijging van 2% structureel) zijn Transavia en de grondbonden direct van start gegaan met de onderhandelingen over de volgende CAO.

Naast de loonstijging van 2% per november 2003, zijn we ook met Transavia overeen-gekomen dat de eerdere afspraken rond CAO a la carte (kopen en verkopen van vakantiedagen) nu eindelijk zijn ingevoerd.

Wisseldiensttoeslag (WDT)
In de nieuwe CAO, die zal ingaan op 1 juli 2004, zal ook de huidige systematiek rond WDT veranderen. De Unie heeft in een eigen Werkgroep WDT (bestaande uit WDT-medewerkers) vastgesteld onder welke voorwaarden wij de huidige systematiek willen wijzigen. Transavia heeft een aantal aanbevelingen gedaan waar De Unie zich grotendeels in kan vinden. Bovendien heeft Transavia aangegeven om onder voorwaarden akkoord te gaan met de eis van De Unie de WDT voortaan te indexeren en in de nieuwe pensioensystematiek de volledige WDT pensioengevend te laten zijn. De Unie heeft echter ook een aantal aanvullende eisen waar wij nog niet met Transavia uit zijn. De belangrijkste verschilpunten tussen De Unie en Transavia zijn:

* Transavia wil de doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid verslechteren;

* Transavia wil de betaling bij buitenlandse stationering verminderen;

* Transavia en De Unie verschillen over de hoogte van WDT (de zogenaamde vermenigvuldigingsfactor);

* De Unie wil meer inzicht in de gevolgen voor medewerkers die als gevolg van de nieuwe regeling er op achteruit zouden gaan.

Op 1 december a.s. zullen wij de onderhandelingen over bovenstaande punten met uw directie voortzetten. De Unie gaat er van uit dat Transavia bereid is een aantal flinke stappen in onze richting te zetten, zodat wij gezamenlijk kunnen komen tot een bevredigende WDT regeling na jaren van ontevredenheid. Vanzelfsprekend leggen wij dit resultaat vervolgens aan onze leden voor.

Juli-ronde 2003
Tot grote verontwaardiging van De Unie heeft Transavia in juli van dit jaar een aantal collegas geen juli-periodiek toegekend. Aangezien in de CAO is vastgelegd dat iedereen die nog niet in het maximum van zijn schaal zit een periodiek erbij krijgt, heeft De Unie direct ingegrepen. Wij hebben Transavia meegedeeld dat zij niet eenzijdig van de CAO kunnen afwijken. Inmiddels heeft Transavia toegezegd de niet uitgekeerde periodieken alsnog met terugwerkende kracht uit te keren.

De Unie is er voor alle medewerkers bij Transavia. De Unie laat van zich horen in het collectieve overleg, maar staat haar leden ook op professionele wijze bij in individuele kwesties.

Michel Rog
Bestuurder

vrijdag, 28 november 2003