Provincie Overijssel

Rijksinitiatieven woonbeleid sluiten goed aan bij Overijsselse pilot

Er worden nieuwe kaders gesteld voor het woonbeleid. Het streekplan van de provincie wordt herzien. In dit beleid staat het sturen op kwaliteit en stimuleren van de bouwproductie centraal. Woongedeputeerde Theo Rietkerk: "We willen aantrekkelijke woningen in gedifferentieerde, duurzame woonmilieus en in een aantrekkelijke en veilige woonomgeving. Mensen moeten zich thuis voelen in de stad en het platteland. Ook in Overijssel stagneert de woningbouwproductie.

In de afgelopen jaren werd slechts 2/3 deel van het gewenste programma gerealiseerd. We hebben een tekort van ongeveer 10.000 woningen."

De provincie gaat veel meer dan eerst met gemeenten, woningbouwcorporaties en (markt)partijen om de tafel om deze plannen te realiseren. "Maken we bijvoorbeeld in Deventer en Zutphen voor de toekomstige woningbouwlocaties de sprong over de IJssel?"

"In plaats van alleen maar te toetsen achteraf, werkt de provincie nu niet alleen aan nieuw beleid maar ook aan een cultuuromslag. We gaan ook aan de slag om op korte termijn de bouwproductie te stimuleren. De provincie wil daarom ook werk maken van deregulering," weet Rietkerk, die hier verder op inging tijdens het BouwNed-congres in Zutphen afgelopen woensdag.


---

Overijssel wil de kansen die zich voordoen maximaal benutten. Concreet:

o Overijssel heeft een knelpuntenpot voor de realisering van 750 extra woningen voor het stimuleren van de inbreidingslocaties in de plattelandskernen. Het was de bedoeling deze in 3 jaar te verdelen. Dat gebeurt nu in 1 jaar. De provincie heeft 250 woningen recent verdeeld. De overige 500 woningen worden binnen een half jaar toegewezen. Op deze wijze kunnen op korte termijn meer plannen tot ontwikkeling worden gebracht, vooral voor starters en ouderen.

o Samen met de wethouders van de gemeenten uit de netwerksteden in Overijssel heeft gedeputeerde Rietkerk op 11 november aan de leden van de vaste kamercommissie VROM een petitie aangeboden waarin provincie en netwerksteden aanbieden te fungeren als landelijke pilot om samen met de minister van VROM te werken aan deregulering en ontbureaucratisering. Het voorstel van minister Dekker voor de versnellingswet woningbouw past hier prachtig in. Minder procedures, bundeling van regelingen, korte lijnen: het zou een sterke impuls betekenen voor de bouw. Begin volgend jaar komt minister Dekker naar de provincie Overijssel om kennis te nemen van de uitwerking van de landelijke pilot "deregulering en versnellen woningbouw". Vanmorgen heeft Rietkerk met VROM overleg gehad. "Daarbij is afgesproken dat we gezamenlijk met de andere partijen een inventarisatie van knelpunten maken. En kansen creëren voor actie."

o Het is daarbij absolute noodzaak dat voldoende gelden beschikbaar blijven vanuit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing en dat er tijdig voldoende middelen zijn om de bodemsaneringsoperaties uit te voeren. Rietkerk: "We willen nadrukkelijk de mogelijkheden voor voorfinanciering van de bodemsanering bekijken. Over voorfinanciering heb ik zeer onlangs contact gehad met staatssecretaris van Geel. De staatssecretaris van VROM heeft daarbij gezegd dat hij zeer geïnteresseerd is. Hij wil graag, met de provincie en de netwerksteden, praten over creatieve invullingen en PPS constructies in relatie tot de versnelling van de woningbouw. Samen met de netwerksteden zijn we daarmee aan het werk."

Sturen op kwaliteit

Voor het nieuwe beleid is een omslag nodig van het sturen op contingenten (maximale aantallen woningen per gemeente) naar het sturen op kwaliteit. Hiervoor zal in de eerste helft van 2004 een streekplanherziening worden opgesteld. De gemeentelijke woonvisies krijgen in het nieuwe beleid een centrale rol. Van gemeenten wordt verwacht dat ze zelf de eigen woonbehoefte in beeld brengen en daarvoor een woningbouwprogramma opstellen.

De provincie zal de gemeentelijke woonvisies beoordelen en daarbij letten op:

o onderbouwing van de lokale woonbehoefte (kwalitatief en kwantitatief), uitgesplitst naar doelgroepen en rekening houdend met kwaliteit als vestigingsfactor voor bedrijven

o de doelmatigheid en haalbaarheid van het woonprogramma. Zoals de aansluiting op de woonbehoefte van doelgroepen, de benutting van de bestaande woningvoorraad en strategische inzet van nieuwbouw voor bevordering van de doorstroming

o de afstemming met andere partijen bij de planvorming

o de uitwerking van kwaliteitsaspecten in het gemeentelijke woonbeleid:

o woonkwaliteit

o sociale kwaliteit

o ruimtelijke kwaliteit

o proceskwaliteit

o de afstemming met andere gemeentelijke beleidsplannen (zoals waterplan en bedrijvigheidsplan).

De provincie en gemeenten maken op basis van de gemeentelijke woonvisie wederzijdse, afrekenbare prestatie-afspraken. De startnotitie Wonen wordt 10 december besproken in de commissie Ruimte en Groen.

© 2003 Provincie Overijssel