Provincie Overijssel

Impuls voor nieuw Overijssels woonbeleid

"Voldoende woningen voor iedereen in de juiste woontypen." Dat is het uitgangspunt van de deze week vastgestelde startnotitie Wonen. Een notitie waarop het beleid van minister Dekker naadloos aansluit. De minister komt begin volgend jaar naar Overijssel om de uitwerking van de landelijke pilot in Overijssel te bekijken. De door de minister aangekondigde versnellingswet (stimuleren bouwproductie) sluit hier goed bij aan.

Er worden nieuwe kaders gesteld voor het woonbeleid. Het streekplan van de provincie wordt herzien. In dit beleid staat het sturen op kwaliteit en stimuleren van de bouwproductie centraal. Woongedeputeerde Theo Rietkerk: "We willen aantrekkelijke woningen in gedifferentieerde, duurzame woonmilieus en in een aantrekkelijke en veilige woonomgeving. Mensen moeten zich thuis voelen in de stad en het platteland. Ook in Overijssel stagneert de woningbouwproductie. In de afgelopen jaren werd slechts tweederde van het gewenste programma gerealiseerd. We hebben een tekort van ongeveer 10.000 woningen."

Sprong
De provincie gaat veel meer dan voorheen met gemeenten, woningbouwcorporaties en (markt)partijen om de tafel om deze plannen te realiseren. "Maken we bijvoorbeeld in Deventer en Zutphen voor de toekomstige woningbouwlocaties de sprong over de IJssel?"

"In plaats van alleen maar te toetsen achteraf, werkt de provincie nu niet alleen aan nieuw beleid maar ook aan een cultuuromslag. We gaan ook aan de slag om op korte termijn de bouwproductie te stimuleren. De provincie wil daarom ook werk maken van deregulering," weet Rietkerk, die hier verder op inging tijdens het BouwNed-congres in Zutphen afgelopen woensdag.

Kansen

Overijssel wil de kansen die zich voordoen maximaal benutten. Concreet:

· Overijssel heeft een knelpuntenpot voor de realisering van 750 extra woningen voor het stimuleren van de inbreidingslocaties in de plattelandskernen. Het was de bedoeling deze in 3 jaar te verdelen. Dat gebeurt nu in 1 jaar. De provincie heeft 250 woningen recent verdeeld. De overige 500 woningen worden binnen een half jaar toegewezen. Op deze wijze kunnen op korte termijn meer plannen tot ontwikkeling worden gebracht, vooral voor starters en ouderen.

· Samen met de wethouders van de gemeenten uit de netwerksteden in Overijssel heeft gedeputeerde Rietkerk op 11 november aan de leden van de vaste kamercommissie VROM een petitie aangeboden waarin provincie en netwerksteden aanbieden te fungeren als landelijke pilot om samen met de minister van VROM te werken aan deregulering en ontbureaucratisering. · Het is daarbij absolute noodzaak dat voldoende gelden beschikbaar blijven vanuit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing en dat er tijdig voldoende middelen zijn om de bodemsaneringsoperaties uit te voeren.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel