Politie Limburg-Noord

Verdachte aangehouden dankzij kordaat optreden burger

Venlo 28-11-2003 - De politie heeft donderdagavond dankzij het kordate optreden van een 42-jarige inwoner van Venlo, een 20-jarige inwoner van Venray aangehouden op verdenking van het plegen van een overval.

De Venlonaar fietste die avond rond 21.45 uur met zijn dochter over de Parade in Venlo toen hij ter hoogte van het postkantoor iemand hoorde schreeuwen. Toen hij poolshoogte ging nemen, bleek dat zojuist een 39-jarige man uit Steyl was overvallen tijdens het deponeren van geld bij een bank. De Venlonaar aarzelde geen moment en besloot een van de vermoedelijke daders, die was weggerend, op de fiets te achtervolgen. Ondertussen waarschuwden omstanders de politie.

De verdachte rende voor de 42-jarige uit en wist ter hoogte van de Koninginnesingel in een stilstaande bus te springen. De Venlonaar besloot dit ook te doen. Hij zei dat de man met hem mee moest komen omdat hij een overval had gepleegd. Deze probeerde hem echter uit de bus te duwen. De buschauffeur had kennelijk geen begrip voor de situatie en zei dat ze allebei moesten uitstappen. Op straat probeerde de dappere burger de verdachte nog vast te houden, maar de laatste wist zich los te rukken waarna hij wegrende in de richting van de fietsersbrug in Blerick. De Venlonaar is hierop weer op de fiets gesprongen en zocht ondertussen contact met zijn dochter, die bij het postkantoor was achtergebleven. Zij zorgde ervoor dat de politie in de richting van de verdachte kon worden geloodst. Ondertussen probeerde de verdachte te ontkomen door contact te zoeken met automobilisten bij een parkeerplaats bij de brug. De Venlonaar waarschuwde de betrokkene door de situatie snel uit de doeken te doen, waardoor de verdachte geen hulp van hem kreeg. Kort daarna was de politie ter plaatse, waarna de verdachte werd aangehouden.

Het slachtoffer van de overval heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Hij verklaarde dat vermoedelijk twee mannen hem een sealbag afhandig wilden maken die hij wilde deponeren bij een bank aan de Keulsepoort. Dit is echter niet gelukt omdat hij op de grond ging liggen en de bag met zijn lichaam afschermde. Ondertussen heeft hij door te schreeuwen de aandacht van omstanders getrokken, waarna zijn belagers zijn gevlucht.

De politie heeft dankzij het kordate optreden van de 42-jarige Venlonaar een van de verdachten kunnen aanhouden. De andere verdachte is ontkomen. De politie heeft bewondering voor de vastberadenheid van de 42-jarige en zal hem binnenkort als dank voor zijn fantastische hulp op gepaste wijze in het zonnetje zetten.