Politie Limburg-Noord

Politie Limburg-Noord start pilot internet aangifte

Venlo 28-11-2003 - De politie Limburg-Noord heeft vrijdag 28 november het startschot gegeven voor de pilot internet aangifte. De pilot vormt de basis voor een landelijke standaard voor internet aangifte. In de loop van 2004 volgt de landelijke uitrol. De politie Limburg-Noord is het eerste korps dat de nieuwe voorziening in de vorm van een pilot via www.politie.nl aanbiedt.

De landelijke standaard voor internet aangifte houdt in dat in het vervolg via de officiële politiewebsite www.politie.nl aangifte gedaan kan worden van een bepaald aantal delicten. Tot nu toe was het in Limburg-Noord al mogelijk om via internet aangifte te doen van fietsendiefstal. Door invoering van de pilot wordt het in Limburg-Noord ook mogelijk om via internet aangifte te doen van diefstal uit auto, vernieling auto, vernieling goed, vernieling openbaar gebouw, vernieling openbaar vervoer en diefstal bromfiets. Daarvoor geldt wel dat het delict in Limburg-Noord gepleegd moet zijn.

Eerste korps
Alhoewel internet aangifte al tot de dienstverlening van een aantal politiekorpsen behoorde, is de politie Limburg-Noord het eerste korps dat in de vorm van een pilot met de uniforme, landelijke voorziening voor internet aangifte start. Nog dit jaar zal politie Brabant Zuid-Oost als tweede pilotkorps internet aangifte gaan aanbieden. De pilotfase is vooral bedoeld om de nieuwe voorziening te testen en eventuele kinderziektes eruit te halen. In de loop van 2004 zullen overige politiekorpsen gefaseerd aansluiten, waardoor het op termijn in het hele land mogelijk wordt om via internet aangifte van een aantal delicten te doen.

Vernieuwingsoperatie
Deze aangiftemogelijkheid is een service voor het publiek, waar veel behoefte aan is. Voor wie wil en kan, is een internet aangifte namelijk een kleine moeite. Voor anderen blijft het gewoon mogelijk om aangifte op het bureau te doen. Mensen kunnen daarvoor in Limburg-Noord een afspraak maken via 0900-8844. Een aangever kan ook direct naar een politiebureau in de buurt gaan om aangifte te doen, maar mogelijk moet hij dan even wachten voor hij aan de beurt is. De landelijke voorziening voor internet aangifte maakt onderdeel uit van een grootscheepse ICT-vernieuwingsoperatie voor de Nederlandse politie. In eerste instantie kunnen burgers en bedrijven via internet aangifte doen van een aantal relatief eenvoudige delicten waarbij geen aanwijzingen voorhanden zijn wie de mogelijke dader is en die geen of weinig emotionele lading met zich meebrengen. In alle gevallen zullen de aangiften automatisch in de bedrijfsprocessen systemen van de politie verwerkt worden voor verdere behandeling in opsporingszin.

Voordelen
Internet aangifte moet ertoe leiden dat de burger meer centraal komt te staan in de dienstverlening die aan het publiek wordt geboden. Met de invoering van de landelijke voorziening voor internet aangifte wordt beoogd dat er meer aangiftes binnenkomen, doordat het gemakkelijker wordt om aangifte te doen. Daarnaast zijn er ook voordelen voor de politieorganisatie. Enerzijds leidt internet aangifte tot een verlaging van de kosten omdat menselijk handelen deels wordt vervangen door een geautomatiseerd systeem. Anderzijds leidt een verhoogde aangiftebereidheid van het publiek tot meer inzicht in de aangiftes.