VISIO

Uitreiking Visio Onderscheiding 2003

Op 28 november wordt voor het eerst de Visio onderscheiding Berend Wapstra uitgereikt. Winnaar is Ida Ekkens van Visio Koninklijk Instituut tot Onderwijs van Slechtzienden en Blinden (KIOSB) in Huizen.

De Visio onderscheiding is voor personen en organisaties die zich bijzonder hebben ingezet bij de ondersteuning van mensen met een visuele beperking. De uitreiking vindt plaats op 28 november tijdens een werkconferentie op Papendal bij Arnhem. Aanwezig zijn ruim 1000 mensen uit de blinden- en slechtziendenzorg. De winnaar ontvangt een kunstwerk en een geldbedrag te besteden aan een doelgroepproject.

Ida Ekkens is remedial teacher visueel/tactiel functioneren en ruim 25 jaar actief voor kinderen met een visuele beperking. Door praktijkvragen te vertalen in onderzoeksinstrumenten heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het beter behandelen van, en lesgeven aan blinde en slechtziende kinderen. Voor Visio ontwikkelde zij onder meer In-zicht, een diagnostisch instrument voor het visueel functioneren van normaal lerende slechtziende kinderen. Dit instrument oogst internationale erkenning. In Nederland begon zij als eerste met het systematisch inventariseren van het visueel functioneren van diverse doelgroepen, zoals meervoudig beperkten. Hoewel gepensioneerd, blijft zij in deeltijd projectadviseur bij Visio KIOSB. Ook geeft zij trainingen aan buitenlandse universiteiten. De Visio onderscheiding is een erkenning voor haar jarenlange inzet, vakkennis en innovatieve kracht. Ida Ekkens is 65 jaar, moeder van twee kinderen en woont in de Hilversumse Meent (bij Bussum).

Toelichting:

De Visio Onderscheiding Berend Wapstra is genoemd naar de voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van Visio. Bij zijn afscheid heeft Visio een tweejaarlijkse onderscheiding ingesteld. Voorgedragen kunnen worden: personen, nationaal en internationaal, en organisaties werkzaam voor de doelgroep.

De selectiecommissie bestond uit drs. Ans Withagen, orthopedagoog bij Visio KIOSB, Jaap Witvliet, manager Onderzoek en Innovatie op Het Loo Erf, Prof. dr. Kees van der Wolf, Universiteit van Amsterdam, en Prof. dr. Ger van Rens, bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Voorzitter van de commissie was drs. Hans Welling, voorzitter Raad van Bestuur van Visio.

Visio ondersteunt mensen met een visuele beperking bij het verwezenlijken van hun wens tot zelfstandig leven, leren, wonen en werken. De dienstverlening bestaat uit onderzoek, voorlichting, revalidatie, arbeid, dagbesteding, huisvesting en onderwijs. Dit gebeurt vanuit meerdere vestigingen in Nederland. Visio telt ruim 1100 medewerkers en 500 vrijwilligers.