Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

genoctrooien

Persbericht, 28-11-2003

Standpunt ministeries effecten van humane genoctrooien

De staatssecretarissen Ross en Van Gennip van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken (EZ) en minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) sturen vandaag een gezamenlijk standpunt over de effecten van menselijke genoctrooien op het innovatie,- gezondheids,- en wetenschapsbeleid naar de Tweede Kamer.

De bewindspersonen stemmen in met de teneur van de rapporten De code van het genoctrooi, studie naar de effecten van gen-gerelateerde octrooien op gezondheidszorg en innovatie van Bureau Van de Bunt en De gevolgen van het octrooieren van humane genen voor het wetenschappelijk onderzoek in Nederland van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). De bewindspersonen geven wel aan dat beide rapporten een momentopname vormen in technologiegebied. Ontwikkelingen die op nationaal en internationaal gebied plaatsvinden dienen daarom nauwlettend gevolgd te worden.

Uit de rapporten, die ingaan op de biologische en juridische aspecten, blijkt dat het wettelijke octrooisysteem niet het geëigende middel is om ongewenste maatschappelijke effecten te voorkomen. Het wettelijke octrooisysteem biedt een goede basis voor het terugverdienen van investeringskosten voor onderzoek en ontwikkeling. Een ongewenste toepassing van een uitvinding moet worden voorkomen door andere wet- en regelgeving. Er bestaat daarom geen aanleiding om het wettelijke octrooisysteem aan te passen of om op internationaal niveau te pleiten voor afschaffing van octrooien op genen en delen van een gen.

De rapporten zijn in opdracht van de ministeries van VWS, EZ en OCW opgesteld. De aanleiding waren vragen uit de Tweede Kamer over verleende octrooien op het BRCA1- en BRCA2-gen aan het Amerikaanse bedrijf Myriad Genetics. Deze genen kunnen een aanleg voor borst- en eierstokkanker aantonen. De overheid heeft destijds onderkend dat er wellicht ongewenste maatschappelijke effecten kunnen optreden als gevolg van het octrooieren van menselijke genen en delen van genen en heeft toegezegd dit nader te onderzoeken.

Ethische aspecten zijn buiten de studies gelaten, omdat hierover vaak bezorgdheid wordt geuit. Aan deze aspecten zal afzonderlijke aandacht worden besteed in een informatieve notitie die volgend jaar aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.