Provincie Drenthe

52 miljoen euro voor LOFAR Drenthe blij met toezegging kabinet

Assen, 28 november 2003
Persberichtnummer 03-153



De provincie Drenthe is tevreden over de toezegging van het kabinet om 52 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het project LOFAR. Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft vanmiddag Commissaris van de Koningin, Relus ter Beek, hierover persoonlijk telefonisch ingelicht. De bijdrage van 52 miljoen wordt verstrekt in 2010. Astron heeft laten weten tot die tijd een lening te nemen die vervolgens in 2010 wordt afgelost. De toezegging van het rijk wordt vastgelegd in een beschikking.

Evenals Ter Beek is ook gedeputeerde Hans Schaap ingenomen met het besluit van het rijk om 52 miljoen euro beschikbaar te stellen voor LOFAR. Door het toekennen van dit bedrag is het project gered. Zonder een bijdrage van het rijk was de kans groot dat het project uit Nederland zou verdwijnen. Volgens de gedeputeerde is de 52 miljoen euro een substantiële bijdrage. Voor LOFAR is in totaal een bedrag van 148 miljoen euro nodig. 75 miljoen euro wordt ingebracht door de deelnemende partijen. Voor de resterende 73 miljoen werd subsidie van het rijk gevraagd. De eerste kou is uit de lucht. Het is aan de regio om met volle energie te werken aan het binnenhalen van de resterende 21 miljoen euro. We zullen echt alle mogelijkheden bekijken. Nederland mag de Europese koppositie op het gebied van sterrenkunde niet uit handen geven, aldus Schaap. De verwerving van de benodigde gelden zal gebeuren in nauw overleg met ASTRON.

LOFAR is een initiatief van ASTRON, dat zich bezighoudt met technologische ontwikkelingen ten behoeve van de astronomie. LOFAR is ontstaan vanuit een sterrenkundig project:
s werelds eerste software radiotelescoop. Deze innovatieve telescoop combineert gegevens van tienduizenden sensoren verspreid over een gebied met een diameter van 350 kilometer. De vele sensoren staan via een breedbandig glasvezelnetwerk in verbinding met een centrale supercomputer. LOFAR geeft een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van ICT in Nederland door een innovatieve op ICT gebaseerde omgeving te creëren en de ontwikkeling van sensortechnologie te stimuleren. Grootschalige sensornetwerken worden ook internationaal gezien als een belangrijke ontwikkeling in de ICT.

Naast de ICT-impuls zorgt LOFAR ook voor grote aantrekkingskracht op internationale onderzoekers en bedrijven. LOFAR biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek in astrofysica, geofysica en landbouw, en kan daardoor een bijdrage leveren aan de toppositie van Nederland op deze terreinen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl