Vlaamse overheid

Vlaams leefmilieuminister Ludo SANNEN wil zo snel mogelijk een uniek loket creëren waar Vlaamse ondernemers met al hun papierwerk in verband met milieu naartoe kunnen. Daarom geeft de Vlaamse regering, na advies van de SERV en de MiNa-raad, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit tot de uitvoering van het integraal milieujaarverslag. Met dit besluit wordt al een belangrijk deel van de opgelegde meet-, registratie- en informatieplichten gestroomlijnd. De opvraging van deze informatie zal voortaan gebeuren via een geïntegreerd formulier en zal ook digitaal kunnen gebeuren. Er zal nog advies worden ingewonnen bij de Raad van State.

Minister Sannen wil een uniek loket waar alle milieuformulieren van de Vlaamse bedrijven centraal worden behandeld. "Niet alleen praktisch voor de overheid, maar vooral ook voor de Vlaamse ondernemers," zegt de minister. "Nu moeten de Vlaamse bedrijven, om in overeenstemming te zijn met de milieuplichten, verschillende formulieren op verschillende tijdstippen naar verschillende instanties sturen," vertelt hij nog.

Door het uniek loket vergemakkelijkt de procedure; aan de verplichtingen die de bedrijven hebben, verandert niets. Ze moeten nog steeds dezelfde soort informatie bezorgen aan de overheid als voorheen. Van een versoepeling van de milieunormen is dus geen sprake.

Dankzij het nieuwe uitvoeringsbesluit wordt het systeem wel drastisch vereenvoudigd. Vijf formulieren die de bedrijven jaarlijks moesten indienen, worden nu vervangen door één formulier. De aangifte voor afvalwaterheffing, de aangifte voor grondwaterheffing, info voor de grondwaterstatistiek, rapportering van bedrijfsafval- stoffen en het milieujaarverslag komen samen op eenzelfde formulier.

Op basis van het uitvoeringsbesluit dat op de regeringstafel lag, wordt op dit moment ook een website gebouwd. Op die site kunnen ondernemers de gegevens ook digitaal doorsturen.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties