Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk AV/IR/2003/90474

Onderwerp Datum Vervolgactiviteiten n.a.v. onderzoek 28 november 2003 toepassing minimumloon

Bij brief van 3 juli 2003 (kenmerk AV/IR/2003/46652) heb ik u het onderzoeksrapport `Werknemers met een brutoloon op en onder het wettelijk minimumloon in 2001' aangeboden. Dit rapport bevat een weergave van het onderzoek dat de Arbeidsinspectie heeft verricht naar de toepassing van het wettelijk minimumloon in het Nederlandse bedrijfsleven. Op 2 oktober jl. is dit onderzoek aan de orde geweest tijdens een Algemeen Overleg met de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uit het onderzoek is gebleken dat van de werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven tussen de 15 en 65 jaar naar schatting 68.000 werknemers minder verdienen dan het wettelijk minimumloon. Dit komt overeen met 1,1% van alle werknemers in Nederland. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat naar schatting 130.000 werknemers een brutoloon hebben dat gelijk is aan het wettelijk minimumloon. Dit komt overeen met 2,1% van alle werknemers in Nederland.
Verder bleek uit het onderzoek dat onderbetaalde werknemers en werknemers met een brutoloon dat gelijk is aan het minimumloon vooral in deeltijd werkende vrouwen en jongeren zijn, werkzaam in het kleinbedrijf in de sectoren `Detailhandel en reparatiebedrijven', `Horeca' en `Landbouw'.

Naar aanleiding van het onderzoek is een aantal vervolgactiviteiten ondernomen. Door middel van deze brief wil ik u op de hoogte brengen van de stand van zaken van deze vervolgactiviteiten. Uitgewerkt per activiteit:


1. Nagegaan wordt op welke wijze de voorlichting over het wettelijk minimum(jeugd)loon kan worden verbeterd, met name richting de groepen waarvan is gebleken dat ze relatief vaak worden onderbetaald.
· Stand van zaken: De website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevat reeds de nodige informatie over het minimumloon. Deze voorlichtingsinformatie wordt momenteel grondig aangepakt. De tekst wordt vereenvoudigd en er wordt meer aandacht besteed aan de belangrijkste redenen van onderbetaling (zoals het niet toepassen van de periodieke verhoging van het minimumloon of het uitgaan van een onjuiste normale




---

arbeidsduur) en aan de acties die een onderbetaalde werknemer kan ondernemen om alsnog de juiste beloning te krijgen. Daarnaast wordt de informatie over het minimumloon op het Jongerenloket van de website uitgebreid. Voor het einde van dit jaar zal de voorlichting op de website zijn aangepast en uitgebreid.

2. De resultaten van het onderzoek worden aangeboden aan de branche-organisaties van de sectoren `Detailhandel en reparatiebedrijven', `Horeca' en `Landbouw', waarbij deze organisaties worden verzocht om een reactie op de onderzoeksresultaten te geven. Daarnaast wordt aan deze organisaties (het schrijven van) een aantal artikelen aangeboden, welke in vakbladen van deze sectoren gepubliceerd kunnen worden. · Stand van zaken: Vanuit de sectoren `Detailhandel en reparatiebedrijven' (Hoofdbedrijfschap Detailhandel), `Horeca' (FNV Horecabond en Koninklijk Horeca Nederland) en `Landbouw' (LTO Nederland) zijn reacties op het onderzoek binnengekomen. Volgens deze organisaties staat het buiten discussie dat werknemers recht hebben op het wettelijk minimumloon. Daarnaast hebben de branche-organisaties aangegeven te willen meewerken aan de (verbetering van de) voorlichting over het minimumloon. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, FNV Horecabond en LTO Nederland hebben aangegeven gebruik te maken van het aanbod om artikelen in vakbladen te publiceren. Het streven is om begin 2004 de artikelen te laten publiceren in vakbladen. Koninklijk Horeca Nederland maakt van dit aanbod geen gebruik, maar heeft uit eigen beweging een artikel in het novembernummer van het blad `Koninklijk Horeca Nederland' gepubliceerd.


3. Nagegaan wordt of er mogelijkheden zijn om kleine(re) werkgevers gericht te benaderen. Met vertegenwoordigers van MKB Adviseurs is gesproken over de mogelijkheden om de naleving van het minimumloon onder de aandacht van kleine(re) werkgevers te brengen. In de quick scan die wordt gebruikt bij onderzoeken naar de arbeidsvoorwaarden bij bedrijven zijn inmiddels vragen opgenomen over de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Daarnaast wordt in een nieuwsbrief voor ondernemers een artikel over het minimumloon opgenomen.
Verder is contact opgenomen met MKB Cursussen en Trainingen om de informatie over het minimumloon in het cursusmateriaal voor ondernemers uit te breiden.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)