Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/183

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

28 november 2003

Nr. 03/183

Gemeenten mogen vooruit lopen op nieuwe Wet werk en bijstand

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legt gemeenten in 2003 geen financiële korting op, als ze zich niet aan de regels voor de uitvoering van de bijstand houden die in 2004 vervallen. Dit geldt ook voor de uitvoering van de Wet inschakeling werkzoekenden (gesubsidieerde arbeid). Het gaat hierbij om de - vooral administratieve - regels die vervallen met de invoering van de nieuwe Wet werk en bijstand per 1 januari 2004. Gemeenten worden wel gekort als ze in 2003 inbreuk maken op de regels met betrekking tot rechten en plichten van bijstandsgerechtigden.

Dit staat in een brief die Rutte heeft gestuurd naar de Tweede Kamer.

De reden is dat gemeenten dit jaar zwaar belast zijn met de invoering van de nieuwe wet per 1 januari 2004. Rutte vindt het niet redelijk te verlangen dat gemeenten tegelijkertijd de bestaande voorschriften foutloos uitvoeren, terwijl bekend is dat deze vanaf 2004 vervallen. Ook kunnen gemeenten door de maatregel direct profiteren van de vermindering van de administratieve lasten uit de nieuwe wet.


---

---

De volledige tekst van de brief van staatssecretaris Rutte staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de rechter knoppenbalk).


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Rutte over financieel maatregelenbeleid Abw, IOAW, IOAZ en WIW 2003
2003