KENNISNET

Veel talent onder websitebouwers in ThinkQuest finale

Op vrijdag 28 november heeft de vakjury van ThinkQuest, dé onderwijs webstrijd, tijdens de grote finale van ThinkQuest voor Leerlingen en ThinkQuest voor de Klas, de winnende websites bekend gemaakt. In de Doelen in Rotterdam heeft Angela Groothuizen meer dan euro 75.000 aan prijzengeld uitgekeerd.

Winnaars ThinkQuest voor Leerlingen
De webstrijd ThinkQuest voor Leerlingen bestaat uit een categorie basisvorming, een categorie HAVO/VWO/BVE (vrije onderwerpskeuze), een categorie HAVO/VWO/BVE (thema-onderwerp) en een categorie VMBO. In de categorie basisvorming is een gedeelde 1e prijs gegaan naar het team met de website Hoe? Zo!, een website over mensen met een verstandelijke handicap en naar de website DinoByte, een website over dinosauriërs. Bij de categorie HAVO/VWO/BVE-leerlingen (vrije onderwerpskeuze) is de 1e prijs gegaan naar De Relatie Site. Op deze site vertellen jongeren hoe zij aankijken tegen relaties en alles wat daarmee samenhangt. De 1e prijs in de categorie HAVO/VWO/BVE (thema-onderwerp) is gegaan naar een rijk geïllustreerde website over normen en waarden waarbij uitspraken van Jan-Peter Balkenende naast columns van jongeren worden gezet. Naast de 1e prijzen heeft de vakjury ook 2de prijzen, 3de prijzen, aanmoedigingsprijzen en speciale prijzen voor creativiteit, tekst, vormgeving en originaliteit uitgereikt. Een extra prijs werd uitgereikt door de verenigde HBO-informatica-opleidingen. De makers van de website WebIndustry ontvingen een prijs voor de beste educatieve site op het gebied van informatica.

Commentaar vakjury ThinkQuest voor Leerlingen
De vakjury is zeer tevreden over de kwaliteit van de ingeleverde websites. Er is heel veel talent op het gebied van websitebouw onder Nederlandse jongeren. De ingeleverde websites overstijgen de websites die door professionele websitebouwers zijn gebouwd. Wel ligt er een zware focus op techniek en functionaliteiten als een forum op een site, een chatfunctie en een poll. Een interactieve, educatieve en originele website en daarin een goede balans zien te vinden, dat is juist de uitdaging.

Winnaars ThinkQuest voor de Klas
De hoofdprijs van ThinkQuest voor de Klas gaat naar het team dat de website Onderzoeksideeën heeft gemaakt. Een website voor leerlingen uit HAVO5 en VWO6 met keuzemogelijkheden voor onderzoek t.b.v. het maken van een profielwerkstuk. De gedeelde 1e prijs in de categorie primair onderwijs is gewonnen door het team met de website MeloDigiTaal. Een website voor anderstalige basisschoolleerlingen die op deze site verhalen kunnen lezen. De website EuroCopter, een site over de Europese Unie, sleepte ook een eerste prijs in de wacht. In de categorie voortgezet onderwijs is de 1e prijs gegaan naar de website Poëzie in beweging. Op deze website wordt poëzie op een speelse, innovatieve en creatieve wijze gepresenteerd. Naast de 1e prijs heeft de vakjury ook 2de prijzen, 3de prijzen, aanmoedigingsprijzen en speciale prijzen voor creativiteit, tekst, vormgeving en originaliteit uitgereikt.

Commentaar vakjury ThinkQuest voor de Klas
Ook onder docenten en studenten is de kwaliteit van de websites goed. Een interessante onderwijskundige ontwikkeling is dat dit jaar een groot aantal websites als onderdeel van een les gebruikt kunnen worden en niet in plaats van. De vakjury wil dan ook graag studenten en docenten aanmoedigen om hun expertise op het gebied van educatie in te zetten bij het ontwerpen van websites.

ThinkQuest webstrijden
ThinkQuest, label van Kennisnet, organiseert elk jaar verschillende webstrijden. Zo kan er nog tot 30 januari 2004 worden ingeschreven voor deelname aan ThinkQuest Junior, voor kinderen van basisscholen. In januari 2004 kan er weer ingeschreven worden voor de webstrijden ThinkQuest voor Leerlingen en ThinkQuest voor de Klas 2004. Op deze innovatieve manier wil ThinkQuest het gebruik van internet in het onderwijs stimuleren en biedt daartoe faciliteiten, begeleiding en ondersteuning.

ThinkQuest en Kennisnet
ThinkQuest is een label van Kennisnet. Kennisnet is dé internetorganisatie van en voor het onderwijs. Kennisnet levert toegankelijke, educatieve content en onderwijsinformatie voor leerkrachten, leerlingen en ouders. Daarnaast stimuleert Kennisnet de inzet van ICT in onderwijsprocessen door op de portal (www.kennisnet.nl) technische hulpmiddelen, praktische ondersteuning en aansprekende inhoud te bieden voor verschillende (innovatieve) leer- en werkvormen. Met kennisnet.nl sta je er nooit alleen voor!

Meer weten?
Op de website van ThinkQuest (www.thinkquest.nl) aanvullende informatie over de winnende websites, de finaleteams en foto's van de winnende teams en de finaledag.

NOOT AAN DE REDACTIE (