Ondernemersorganisatie voor Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten


Vergoeding voor het schoonmaken van schoolgebouwen in 2004 Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) heeft de vergoeding en het programma van eisen voor het jaar 2004 bekend gemaakt.

Vergoedingsformule
Voor 2003 was de vergoedingsformule:
Y = A x 15,94
Per 1 januari 2004 luidt de vergoedingsformule: Y = A x 16,12
(Y = rijksvergoeding per school per jaar en A = genormeerd aantal m² bruto vloeroppervlakte).

De vergoeding is vastgesteld aan de hand van de samenstelling van het schoonmaakpersoneel en de normatief benodigde schoonmaaktijd in uren per vierkante meter bruto vloeroppervlakte per jaar. De normatieve schoonmaaktijd, vastgesteld op 0,751, is verwerkt in het bedrag per m² bruto vloeroppervlakte.

Per 1 januari a.s. wordt de vergoeding verhoogd met 1,19%. Het staat u natuurlijk vrij uw eigen beleid te voeren in de doorberekening van uw kostenontwikkeling.
Graag willen wij u erop wijzen dat wanneer u een lagere verhoging krijgt, u alert moet zijn of het schoonmaakprogramma wel onverkort gehandhaafd kan blijven.

Zoals u weet heeft OSB zich in 2002 samen met het ministerie OC&W en de schoolbesturenorganisaties ingezet om het schoonmaakonderhoud op basisscholen te verbeteren. Als resultaat van deze inspanningen zijn bij de aftrap van de campagne Schoon op school, fris in de klas in april 2002 de Schoonmaakkaart, Klassenkaart en een brochure geïntroduceerd. Deze middelen helpen bij het maken van duidelijke schoonmaakafspraken tussen schooldirectie en schoonmaakbedrijf. Desondanks achtte OSB het onlangs noodzakelijk om contact te zoeken met de VOO, een vereniging die opkomt voor de belangen in het openbaar onderwijs en daarbij o.a. leerlingen, ouders, leerkrachten, ouderraden en medezeggenschapsraden ondersteunt. Reden hiervoor is dat, na overleg tussen OSB en de schoolbesturenorganisaties, gebleken is dat de in april 2002 ontwikkelde initiatieven onvoldoende geleid hebben tot implementatie in de basisscholen. De organisatie van de schoonmaakwerkzaamheden blijft daardoor achter en gaat ten koste van het te behalen schoonmaakresultaat.
OSB heeft met de VOO van gedachten gewisseld over hoe gezamenlijk activiteiten voor de schone school ontwikkeld kunnen worden. Het idee is opgevat om een checklist/leidraad te gaan maken voor de ouderraden/medezeggenschapsraden op basis van de brochures en de kaarten. Wij houden u via de Info Algemeen op de hoogte van de ontwikkelingen.

Lumpsumbekostiging
Met ingang van 1 augustus 2006 krijgen de scholen voor primair onderwijs de vergoeding voor personele kosten in euros (lumpsumbekostiging). Als stap op weg naar meer bestedingsvrijheid verdwijnt al met ingang van 1 augustus 2004 het schot tussen de materiële bekostiging, waar o.a. schoonmaak toe behoort, en de personele bekostiging. De vergoeding voor de materiële instandhouding (MI) wordt al jaren uitgekeerd in de vorm van een lumpsum. Tot op heden is het niet toegestaan om geld dat bestemd is voor personele doeleinden te gebruiken voor bijvoorbeeld leermiddelen of schoonmaak. Onder de lumpsumbekostiging wordt dat wel mogelijk. Basisscholen kunnen in de toekomst zelf beslissen waar het geld aan uitgegeven wordt. Dit kan er toe leiden dat de ene school veel geld uitgeeft aan schoonmaken en de andere minder. In dit kader wordt het voor schoonmaakbedrijven in de toekomst nog belangrijker om alert te zijn of het huidige schoonmaakprogramma wel onverkort gehandhaafd kan blijven.

Rekenmodule BO
Op de site van het Cfi (Centrale Financiën Instellingen) is een rekenmodule BO te downloaden. Met deze rekenmodule (zie www.cfi.nl en klik achtereenvolgens op PO/nieuws/nieuwsoverzicht/update berekeningsmodule materiële instandhouding BO 2004) kunnen basisscholen zelf hun MI-vergoeding uitrekenen. Uit onderzoek is gebleken dat de volledige schoonmaakvergoeding door het merendeel van de scholen niet besteed wordt. De door de school opgestelde begroting is in 44,6% lager dan de vergoeding het kader van het bekostigingsstelsel. Let wel: scholen zijn vrij in de besteding van de MI-vergoeding (zie kopje lumpsumbekostiging).

Frequentietabellen
De frequentietabellen schoonmaak zijn sinds 2002 ongewijzigd gebleven. U kunt deze downloaden via de site van het ministerie (www.minocw.nl/schoonmaak/).