Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

Dwingeloo, 28 november 2003

52 Miljoen euro voor het ambitieuze lofar project

De Ministerraad heeft vandaag het besluit genomen om 52 miljoen subsidie toe te kennen aan het LOFAR project. Men bij het LOFAR consortium heeft zeer verheugd gereageerd. Met deze subsidie en de bijdragen van de organisaties in het LOFAR consortium zal LOFAR in Nederland kunnen worden gebouwd.

Een fantastisch begin natuurlijk voor LOFAR, vertelt Eugène de Geus, directeur Algemene Zaken van ASTRON. Het LOFAR project heeft een begroting van in totaal 148 miljoen EURO. Met deze subsidie en de individuele bijdragen van de 18 organisaties in het consortium gaan we LOFAR bouwen, dat is nu zeker. Daarmee zal Nederland een prominente rol gaan spelen in onderzoek op het gebied van sensornetwerken. Ook de sterrenkunde, de geofysica en onderzoek in de precisielandbouw krijgen hiermee een impuls voor nieuw onderzoek. Bovendien verwachten wij aanzienlijke commerciële spin-off te kunnen realiseren in de loop van het project.

Een Commissie van Wijzen heeft in september jl. negatief geadviseerd over het LOFAR project. Minister M. van der Hoeven van OC&W heeft echter kennis genomen van de plannen en zich persoonlijk ingezet om het project te redden. Ze heeft haar collega-ministers ervan kunnen overtuigen dat LOFAR belangrijk voor de kenniseconomie zal worden. Nu zijn wij aan zet, bekent de Geus, en we zetten alle zeilen bij om er een succes van te maken.

De astronomische applicatie binnen LOFAR zal uit vele duizenden antennes bestaan en worden opgezet als een Wide Area Sensor netwerk waarop sensoren van uiteenlopende aard kunnen worden aangesloten. De kracht van een dergelijk netwerk ligt in de koppeling van grote aantallen eenvoudige sensoren aan een zeer geavanceerde supercomputer door middel van zeer snelle internetverbindingen.

Nu de subsidie toegekend is, zal hard gewerkt worden aan de realisatie van het LOFAR project. Op dit moment is een testveld ingericht in het centrale gedeelte van LOFAR in de gemeente Borger-Odoorn. Nog voor het eind van het jaar worden de eerste resultaten verwacht van de 100 antennes en een kleine versie van de supercomputer die daar zijn geïnstalleerd. Ook zullen in de loop van volgend jaar de eerste geofoons voor geofysisch onderzoek worden geïnstalleerd.

Nu LOFAR gebouwd gaat worden, gaan we zeer spannende en interessante tijden tegemoet, zegt astronoom Ger de Bruyn. Met LOFAR gaan we een compleet nieuwe radiotelescoop maken, uniek in de wereld. Wat we precies gaan zien. niemand weet het nog. Maar dat dit tot nieuwe ontdekkingen en inzichten in de natuur- en sterrenkunde zal leiden is wel zeker.


---

Op www.astron.nl bij 'press releases' is beeldmateriaal beschikbaar voor publicatie bij bovenstaand bericht. Ook op de LOFAR website (www.lofar.nl) bij plaatjes en filmpjes is veel beeldmateriaal beschikbaar, waaronder een animatie.

Meer informatie:
Mark Bentum (bentum@astron.nl) tel. 0521 595 213 / 06-25018057 Zie ook: www.astron.nl , www.lofar.nl


---

Naast een animatie (10 Mb) zijn er tevens enkele foto's beschikbaar: