European Commission

P/03/138

Brussel, 26 november 2003

15218/03 (Presse 343)

Verklaringen van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in Mauritanië

De Europese Unie heeft het verkiezingsproces en de bekendmaking, op 7 november 2003, van de officiële resultaten van de presidentsverkiezingen door de Constitutionele Raad van Mauritanië, van nabij gevolgd.

Het verheugt de Europese Unie dat de verkiezingen rustig zijn verlopen en dat er zes kandidaten aan deelnamen. Zij feliciteert president Taya, die als winnaar uit de bus kwam, met zijn herverkiezing. Zij is echter ongerust over het feit dat een kandidaat daags voor de verkiezingen en ook de dag nadien voor verhoor werd meegenomen, en samen met enkele leden van zijn entourage wordt vastgehouden. De Unie roept op om de toepasselijke rechtsregels in acht te nemen.

De Europese Unie doet een oproep aan de machtshebbers en de oppositie om in een geest van openheid en vanuit hun veranwoordelijkheidsgevoel de dialoog te hervatten, teneinde de spanningen in het politieke leven in Mauritanië weg te nemen.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de geassocieerde landen Bulgarije, Roemenië en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


---