Gemeente Leiden

Veiligheid en bereikbaarheid onder de loep genomen

Inspraakavond over trafolocatie

Publicatiedatum: 28 november 2003

Een bioscoop en een discotheek naast het station, dat is wat de gemeente graag wil. Jongeren krijgen meer mogelijkheden om uit te gaan in eigen stad, en bezoekers worden gemotiveerd om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. De eerste plannen staan beschreven in een startnotitie. Hierover hield de gemeente afgelopen week een inspraakavond.

BOUWEN EN WONEN - Tijdens de inspraakavond kregen de geïnteresseerden eerst uitleg over het hele plan, en daarna was er ruimte voor vragen. Het is nog maar de eerste stap in een uitvoerige procedure, maar uit de opkomst bleek dat het plan nu al op behoorlijk wat aandacht kan rekenen. Vooral buurtbewoners waren erg benieuwd naar de details van wat er gaat gebeuren met de trafolocatie, het gebied tussen de Joop Walenkamptunnel en het spoorwegviaduct over de Plesmanlaan.

Wethouder Ron Hillebrand legde uit wat nu precies de bedoeling is.

"Ik denk dat het goed zou zijn als een stad met de omvang van Leiden, een studentenstad met naar verhouding heel veel jongeren, genoeg uitgaansmogelijkheden te bieden heeft", stelt hij. "We hebben naar verschillende locaties gekeken, maar het stationsgebied heeft de voorkeur, omdat het een ideale plek is om mensen te verleiden met het openbaar vervoer te komen. We hopen dat we hiermee ook een voorziening hebben waar mensen uit omliggende gemeenten op af komen."

BAM vastgoed verzorgt de uitvoering van de plannen. Mark Dürr van BAM vastgoed liet op dia's zien dat het bioscoopcomplex niet zomaar een grauwe blokkendoos wordt, maar een spannend ontwerp waar de bioscoopsfeer vanaf straalt. Vooral de foyer trekt de aandacht. "Het wordt een heel licht en luchtig geheel", vertelt Mark Dürr. "Je kunt door het gebouw heen van de ene naar de andere kant kijken. Dat komt door de grote foyer in het midden. Van buiten kun je de mensen hier zien flaneren, als een soort levend theater."

Tijdens de inspraakavond kregen geïnteresseerden uitleg over de plannen

Tijdens de inspraakavond kregen geïnteresseerden uitleg over de plannen voor de trafolocatie en konden een blik op de toekomst werpen dankzij dia's en een maquette. Foto: Wim van Noort

Nader onderzoek

De verwachting is dat de uitgaansgelegenheid zo'n half miljoen bezoekers per jaar zal aantrekken. Daarom wordt er een millieu-effectrapportage (MER) over opgesteld. Dit is een onderzoek naar de effecten op de omgeving. Een aantal alternatieven worden onderzocht, om te komen tot het Meest Milieuvriendelijke Alternatief. Dit is de manier waarop het project tot stand kan komen met de minste invloed op de omgeving.

Tijdens de inspraakavond legde Leonie Dekker van adviesbureau DHV precies uit welke punten allemaal aan de orde komen tijdens zo'n onderzoek. Zo wordt er gekeken naar bijvoorbeeld luchtkwaliteit, lichtuitstraling, beïnvloeding van de waterhuishouding en mogelijkheden voor duurzaam bouwen. Ook de verkeersstroom en de veiligheid worden nader onderzocht. Uit de reacties van de aanwezigen bleek dat vooral deze laatste twee punten de gemoederen nu al erg bezighouden.

Vragen

Het plan bestaat om naast de uitgaansgelegenheid een kantoor te bouwen van ongeveer zestien verdiepingen. Dit komt echter pas in de tweede fase aan de orde, en de plannen hiervoor zijn nog niet ingevuld. Wel is al duidelijk dat het kantoor, de discotheek en de bioscoop een ondergrondse parkeerruimte gaan delen met rond de 230 plaatsen. Uit de vragenronde bleek dat omwonenden bang zijn dat dit te weinig is, en dat bezoekers hun auto in de buurt gaan parkeren.

Ron Hillebrand vertelt waarom er niet veel meer ruimte voor parkeren kan worden geboden: "We zijn gebonden aan behoorlijk strenge rijksnormen als het gaat om parkeergelegenheid die we mogen realiseren in de buurt van een stationslocatie. In de toekomst worden die regels misschien iets ruimer, maar dat is nog niet zeker."

De wethouder benadrukt nog eens dat juist voor deze locatie gekozen is omdat het makkelijk bereikbaar is met trein en bus. Bezoekers worden zoveel mogelijk gestimuleerd om hier gebruik van te maken. Desondanks zal er wel extra autoverkeer op de plek afkomen. Ook hier werden vragen over gesteld: wordt het niet gevaarlijker om daar rond te lopen? Er zijn uitgekiende plannen om het verkeer te reguleren. Deze worden ook in de MER-procedure onderzocht.

Een ander veiligheidsaspect waar aanwezigen zich zorgen over maakte is de eventuele aantrekkelijkheid voor drugsdealers om op deze plaats af te komen. Ron Hillebrand sprak duidelijk uit dat er alles aan gedaan wordt zodat jongeren veilig naar de bioscoop kunnen.

"Er wordt in het rapport gekeken naar het effect van zowel gewenste als ongewenste bezoekers", stelde hij.

Meedenken

De inspraakavond was bedoeld om te inventariseren welke aspecten betrokkenen willen laten onderzoeken. Alle mondelinge en schriftelijke vragen die gesteld zijn tijdens de inspraakavond worden meegenomen in het onderzoek. Maar dit was nog niet de laatste kans om uw brandende vraag te stellen. De startnotitie ligt nog tot en met 15 december ter inzage op het Stadsbouwhuis. U kunt deze doorlezen en schriftelijk doorgeven welke punten u belangrijk vindt om te onderzoeken. Pas in een later stadium bestaat de mogelijkheid om aan te geven of u voor of tegen het plan in totaal bent.

Deze pagina is gewijzigd op 28-11-2003